Herbaty
Herbaty - sklep online
Trudno jest sobie wyobrazić chłodny, jesienny wieczór bez filiżanki aromatycznej herbaty, jednak ten wspaniały napar smakuje tak naprawdę o każdej porze roku! Sklep internetowy Ritex przygotował dla Ciebie bogatą ofertę online, która z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Nasz asortyment obejmuje klasyczne odmiany czarne, takie jak: English Breakfast, Earl Grey czy Assam. Znajdziesz u nas też popularne oraz bardziej egzotyczne susze, pochodzące od najlepszych producentów.
#PODZIAL
Sklep internetowy z herbatami - przegląd rodzajów
W Polsce największym powodzeniem cieszy się herbata czarna, która powstaje w procesie fermentacji. Nasz sklep online oferuje ją w wielu podstawowych odmianach oraz wersjach smakowych z dodatkiem starannie wyselekcjonowanych składników owocowych i aromatów. W ofercie Ritex nie mogło zabraknąć też herbaty zielonej gatunków chińskich i japońskich, takich jak Sencha, Gunpowder czy jej wersji smakowych. Rodzaj ten jest bardziej delikatny w smaku niż odmiany czarne, a także bogatszy w składniki odżywcze, a to dzięki suszeniu liści tuż po ich zerwaniu. Odmiany białe wyróżniają się delikatnym smakiem i aromatem, powstają bowiem z młodych, jeszcze nierozwiniętych pąków. Herbaty czerwone po zebraniu poddawane są procesowi fermentacji oraz leżakowania, czemu zawdzięczają swój piękny, rubinowy kolor.
Sklep online z herbatą - ciekawostki
Historia tego wyśmienitego naparu zaczęła się w Chinach w X w. p.n.e., przez następne setki lat powoli pojawiał się on też w Japonii, Indiach czy w krajach arabskich. Europejczycy zetknęli się z herbatą dopiero w XVII wieku, kiedy to z dalekomorskich wypraw przywieźli ją Holendrzy. Obecnie wyróżniamy wiele rodzajów suszy podstawowych oraz aromatyzowanych, dużą część z nich możesz zakupić w naszym sklepie internetowym. Poszczególne odmiany różnią się między sobą nie tylko smakiem czy aromatem, ale też sposobem parzenia. Wersję czarną i czerwoną zalewamy wodą o temperaturze 96 stopni, zieloną 60–85, natomiast białą 75–85. Przestrzeganie zasad dotyczących przygotowywania naparu jest bardzo ważne, w przeciwnym wypadku traci on swoje wartości odżywcze, a także walory smakowe.
Właściwości herbaty
Badania wykazały, że czarna i zielona herbata posiadają właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające). Zawarte w nch związki, głównie polifenole, hamują rozwój wolnych rodników oraz tworzą związki z aktywnymi jonami metali ciężkich pomagając w usunięciu ich z organizmu. W herbacie zielonej za właściwości te odpowiadają głównie katechiny, czyli proste polifenolne, tymczasem w czarnej teaflawiny, które są polifenolami polimerycznymi. Prowadzone obecnie badania wskazują, że związki te przeciwdziałają zmianom nowotworowym oraz między innymi hamują utlenianie "złego cholesterolu" (LDL).