Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy
Jak prawidłowo parzyć herbatę? Różne rodzaje, odmienne wymagania
Jak prawidłowo parzyć herbatę? Różne rodzaje, odmienne wymagania

Pasja Polaków do picia herbaty to fenomen. Mimo że napój ten pierwotnie kojarzy się z brytyjskim five o'clock, wcale nie mamy czego się wstydzić w tej dziedzinie. Naszym zwyczajem jest podawanie filiżanki pachnącego naparu do każdego posiłku oraz w ramach relaksu. Pijemy herbatę na potęgę – ale czy parzymy ją właściwie?

Parzenie herbaty – rytuał szlachetnego smaku

Popularne susze w torebkach niestety na ogół są niskiej jakości, a przy tym padają ofiarą pośpiechu i wygodnictwa. Pomijamy celebrację, jaką zwykli otaczać parzenie herbaty Azjaci. Odpowiednio zaparzone liście dobrego gatunku rozwijają przed nami zupełnie nowe horyzonty doznań. Sztuka przygotowania wpływa na walory smakowe i zapachowe oraz właściwości prozdrowotne. Dzięki rytuałowi w zaciszu własnego domu możemy cieszyć się naparem o wysublimowanym smaku.

W jaki sposób parzyć herbatę?

Kultura parzenia herbaty w Chinach i Japonii obrosła wieloma legendami. Ulokowane tam uprawy Camelia sinensis należą do najlepszych jakościowo. Konkretne wytyczne, według których przyrządzamy herbaciany napar, zostały opracowane na bazie wieloletnich doświadczeń mieszkańców Azji. Poszczególne rodzaje herbaty powstają w wyniku odmiennych sposobów fermentacji liści – lub jej braku. Te zabiegi wpływają bezpośrednio na walory napoju.

Najbardziej popularne wciąż są herbaty czarne i zielone. Doceniamy je za przyjemny smak i uniwersalne zastosowanie. W jaki sposób parzyć te herbaty?

  • Herbata zielona – parzenie odbywa się w temperaturze 70-85°C (japońskie susze w niższej, chińskie w nieco wyższej z tego pułapu). Optymalny czas to 1-3 minuty, można zalewać je nawet 3-4 razy.
  • Czarna herbata – parzenie wydobywa najwięcej smaku, gdy przeprowadzasz je w temperaturze ok. 95°C i nie namaczasz liści dłużej niż 3 minuty. Tyle wystarczy, by uniknąć gorzkiego, garbnikowego posmaku.

Na herbatę najlepiej przeznaczyć większe naczynie, aby liście mogły swobodnie rozwijać się pod wpływem wody, uwalniając cenne związki. Parzone do 3 minut wykazują większe działanie pobudzające za sprawą teiny. Po tym czasie pojawia się równoważąca jej energetyzujący potencjał teanina. Wyciszający efekt uzyskasz na dwa sposoby:

  • Parząc ją nieco dłużej, do 5-6 minut. Ryzykujesz jednak, że herbata będzie miała nieprzyjemne, gorzkie nuty smakowe.
  • Wylewając napar z pierwszego, krótkiego (ok. 1 minuty) parzenia i zalewając liście ponownie.

Na rynku możesz spotkać też równie szlachetne, ale nieco mniej popularne gatunki. Znajdują one coraz większe uznanie ze względu na swoje cenne właściwości prozdrowotne. Biała herbata, której parzenie przeprowadza się w temperaturze 75-85°C, jest łagodna i subtelna w smaku. Zalewa się ją na 2 do 5 minut, do 5 razy. Natomiast czerwoną zalewa się niemal wrzątkiem (do 98°C), jest bardziej wyrazista. Wystarczą 1-3 minuty, by uzyskać napar pełen charakteru. Tak szeroki wybór zachęca do eksperymentowania nawet herbacianych sceptyków. Wyposażonych w tę wiedzę Klientów zachęcamy do odnalezienia swojego ulubionego smaku w naszej ofercie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium