Oznaczenie klasyfikacji włoskich win
VDT – Vino da Tavola (wino stołowe)
IGT (Indicazione Geografica Tipica)
DOC (Denominazione di Origine Controllata) - 250 regionów DOC
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - to najwyższa kategoria
Riserva - na niektórych etykietach lepszych win znajdziemy napis riserva. To włoski termin, który oznacza wina poddane dłuższemu starzeniu. Wina takie podlegały dojrzewaniu w beczkach przez określony czas (brak, 6-12 miesięcy, 18 miesięcy).
DOC to wyższa kategoria, we Włoszech jest wyróżnionych 250 regionów DOC. Szczegółowe przepisy określają obszar, z którego mogą pochodzić winogrona, dozwolone szczepy winogron, dozwolone metody upraw, czy wymagania dotyczące dojrzewania wina. Strasznie dużo przepisów, ale jeśli chce się utrzymać DOC dla swoich win jest to niezbędne.
DOCG to najwyższa kategoria. Aby mieć taką etykietke na winie producenci nie tylko muszą spełniać wszelkie warunki określone w przepisach dla win o klasyfikacji DOC, ale dodatkowo wina takie muszą być poddane wnikliwej analizie i komisyjnej degustacji.