Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy

czarna

Filtruj / Sortuj
Filtrowanie
Wyzeruj filtry
Sortowanie
Kategorie
Cena
  • Od:
    Do:

Czarna herbata online

Zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem herbaty na świecie jest odmiana czarna. Dlatego w naszym sklepie nie mogło zabraknąć bogatej oferty tego właśnie napoju. Oferujemy Państwu szeroki wybór czarnych herbat z różnych części świata, na przykład z Chin czy Anglii. Oferujemy klasyczne esencje liściaste i w saszetkach, a także aromatyzowane – jabłkowe, winogronowe, korzenne, z czarną porzeczką i wiele innych. Wszystkie herbaty z naszej firmy cechują się doskonałą jakością, wybornym smakiem oraz wspaniałym aromatem. Klasyczne gatunki z pewnością przypadną do gustu miłośnikom mocnego, intensywnego smaku, natomiast herbaty owocowe, osobom ceniącym delikatniejsze smaki. Zapraszamy do zapoznania się z poszczególnymi rodzajami produktów z naszego sklepu.

#PODZIAL

Jakie właściwości ma czarna herbata?

Do produkcji czarnej herbaty używa się takich samych roślin jak w przypadku odmiany białej czy zielonej. Zbiory odbywają się w różnych porach roku, jednak najlepszy napar powstaje z liści zebranych wiosną. Za największych producentów tego naparu uznaje się Indie, Turcję, Sri Lankę oraz Kenię

Oprócz walorów smakowych herbata czarna ma liczne właściwości zdrowotne, m.in. bardzo dobre działanie odkażające, dlatego jest zbawiennym środkiem przy zatruciach czy grypie żołądkowej. Dzięki dużej zawartości teiny skutecznie orzeźwia, dodaje energii i eliminuje uczucie zmęczenia i znużenia. Szybko stawia na nogi, pobudzając mózg do sprawniejszej pracy. Jest bogatym źródłem fluoru, zwalcza wolne rodniki, bardzo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego, trawiennego i moczowego, oczyszcza organizm i redukuje zły cholesterol. Obniża ciśnienie krwi, a dzięki zawartości tanin wspiera układ krwionośny. Ponadto zawarte w niej katechiny chronią przed miażdżycą i zawałem serca. Napar z tej rośliny posiada duże stężenie flawonoidów, które opóźniają procesy starzenia. Dlatego wyciąg z czarnej herbaty, często wykorzystuje się w branży kosmetycznej jako dodatek do kremów czy maści leczniczych. Okłady z produktu pomagają także na problemy skórne – owrzodzenia i infekcje grzybicze. Warto również zaznaczyć, że picie dobrej, czarnej herbaty pozytywnie wpływa na leczenie chorób nowotworowych i pomaga w lepszym przyswajaniu leków. Z pewnością osoby dbające o swoje zdrowie i dobre samopoczucie powinny systematycznie sięgać po ten napój.

Jak parzyć czarną herbatę?

Przygotowując herbatę czarną, należy pamiętać, by nie używać dodatkowych substancji słodzących. Oczywiście wzbogacają i łagodzą one jej smak, jednak ich używanie powoduje, że herbata traci swoje drogocenne właściwości prozdrowotne. Chcąc prawidłowo ją zaparzyć, należy użyć jednej łyżeczki suszu (około 2–3 gramy) na 250 ml i zalać ją wodą o temperaturze niższej niż 100 stopni (około 98 stopni). Czas parzenia powinien wynosić nie więcej niż 4 minuty, aczkolwiek wiele zależy od rodzaju, gatunku i użytego suszu.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje czarnej herbaty?

Na temat powstania czarnej herbaty powstało wiele legend. Z pewnością jednak niezaprzeczalnym faktem jest to, że wywodzi się ona od odmiany zielonej. Jedna z opowieści głosi, że do jej powstania doszło na skutek wypadku. Pokład statku, wiozącego do Anglii zieloną herbatę uległ zamoknięciu, co spowodowało proces fermentacji przewożonych liści.

Czarną herbatę otrzymuje się na skutek pełnego procesu fermentacji liści z krzewów herbacianych, na który składa się więdnięcie, skręcenie, fermentacja, suszenie oraz sortowanie.

Wśród licznych gatunków czarnej herbaty można wyróżnić chińskie. Do najpopularniejszych należą:

  • Dian Hong z prowincji Yunnan
  • Keemun z prowincji Anhui
  • Zbengshan Xiaozhong z prowincji Fujian

Chińska herbata Keemun jest uznawana za jedną z najlepszych odmian na świecie, trzeba więc liczyć się z tym, że jej cena jest dość wysoka. Cechuje się lekko dymnym aromatem, parzy się ją około 3-4 minuty.

W Indiach najlepsze towary produkowane są na północy kraju. Mowa oczywiście o rodzajach Assam i Darjeeling. Panujące tam korzystne warunki klimatyczne pozwalają na produkowanie herbaty najwyższej jakości, która cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników tego napoju. Popularną odmianą z północno-wschodnich Indii jest liściasta herbata Assam Leaf o słodkawym, nieco korzennym smaku.

Ceylon Nuwara Eliya to herbata czarna pochodząca ze Sri Lanki o delikatnym smaku i złocistej barwie. Doskonale smakuje z dodatkiem mleka. Kolejną znaną odmianą z tego regionu jest Ceylon Dimbula o czerwonozłotym odcieniu i orzeźwiającym, lekkim smaku, która świetnie współgra z mlekiem, cytryną i cukrem.

Jak czarna herbata wpływa na odchudzanie?

Wśród licznych właściwości czarnej herbaty można wymienić dobroczynny wpływ na odchudzanie. Według badań przeprowadzonych przez naukowców duża zawartość polifenoli w młodych liściach naparu oraz prawidłowy sposób jego przygotowania pozytywnie wpływa na proces redukcji kalorii – wszystko to na skutek modyfikacji mikrobiomu jelitowego. Polifenole stymulują rozwój korzystnych dla organizmu człowieka bakterii oraz odpowiadają za powstawanie metabolitów, co sprzyja regulacji przemiany materii.

czarna

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium