Wkrótce święta. Wszyscy zabiegani i zamyśleni co tu przygotować na świąteczny stół. Oto inspiracja deseru Bożonarodzeniowego.
Czekoladowe babeczki z solą Maldon 🥧
Składniki:
mąka pszenna - 250 g
cukier - 175 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
jajko - 1 szt
olej - 90 ml
mleko - 250 ml
soda - 1/2 łyżeczki
sól Maldon - 1/4 łyżeczki oraz szczepta do posypania na wierzch.
Przygotowanie :
W miseczce wymieszać wszystkie „mokre” składniki: mleko, olej i jajko.
W większej misce „suche”: mąkę, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
Wymieszaj wszystkie składniki, niezbyt długo. Ciasto nałóż do foremek, piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 oC.
Porcja na 12 babeczek.
#recipe #christmasrecipe #przepis #idaswieta