Czym różnią się : Szampan, Prosecco i Cava ?
Wina musujące są nieodłącznie związane z celebrowaniem, niezbędne podczas świętowania wszelkich wydarzeń. Jednak coraz częściej pojawiają się one również w akompaniamencie przystawek, owoców morza czy deserów i słodyczy. I chociaż ich charakterystyczne bąbelki sprawiają, że są łatwo rozpoznawalne, czy potrafilibyśmy odróżnić Cava, Szampana od Prosecco?
Naszymi bohaterami są najpopularniejsze wina musujące. Chociaż można szybko zidentyfikować ich pochodzenie, z każdym z nich powiązane są inne ogólne cechy, które czynią je wyjątkowymi.
CAVA
Większość win Cava jest wytrawnych, o średniej kwasowości i z pewnym charakterem autolizy drożdży. Ponadto słoneczny klimat gwarantuje odpowiednie dojrzewanie winogron, unikając dodatku cukru, który jest dodawany np. w Szampanach w celu wydobycia jedwabistego podniebienia. Niewiele win Cava starzeje się w dłuższej perspektywie i ogólnie utrzymują średnie ceny sprzedaży.
Rodzaje
Young, Reserva, Gran Reserva i Rosé
Pochodzenie
Hiszpania, głównie produkowane w Katalonii. Produkcja wina musującego Cava ma swoje główne centrum w regionie winiarskim Penedès, wokół Sant Sadurní d'Anoia, chociaż jest wytwarzana we wszystkich katalońskich obszarach uprawy winorośli oraz, w mniejszym stopniu, w prowincjach Álava, Badajoz, La Rioja, Navarra , Walencja i Saragossa. Historia
W 1872 roku Josep Raventós, pionier i twórca wina musującego cava, uczynił Sant Sadurní d’Anoia stolicą Cavy.
Odmiany winogron
Białe: Macabeo (Viura), Xarel.lo, Parellada, Malvasía (Subirat Parent) i Chardonnay.Kolorowe / Rose : Garnacha Tinta, Monastrell, Pinot Noir i Trepat. Odmiana Trepat może być używana tylko do produkcji różowej cavy.
Produkcja Tradycyjną metodą drugiej naturalnej fermentacji w butelce, znanej również jako „Méthode Champenoise” (ta sama metoda produkcji co szampan). Wykorzystywany jest do produkcji wysokiej jakości win musujących, wymaga większej pracy, a koszty produkcji są wysokie.
Naturalna zawartość cukru
Brut Nature: mniej niż 3 g / l.Extra brut: między 0 - 6 g / l.Brut: mniej niż 12 g / l.Ekstra dry: między 12-17 g / l.Dry: między 17 - 32 g / l.Półwytrawne: między 32 - 50 g / l.Słodkie: powyżej 50+ g / l.
Szczególnie polecamy Cavy marki Anna Codorniu oraz Familia Oliveda. Znajdziecie je w linku poniżej :
https://ritex.pl/pl/searchquery/cava/1/phot/5?url=cava
SZAMPAN
Odmiany winogron i ich warunki decydują o kwasowości, średniej treściwości i niskiej zawartości alkoholu w Szampanach. W trakcie długiego leżakowania ewoluują do smaków prażonych, które w połączeniu z owocowymi nutami jabłka i cytryny tworzą pewną złożoność, wzmocnioną przez długie leżakowanie wina w butelce. Niestabilne i skrajnie zmienne warunki pogodowe między jednymi zbiorami powodują konieczność wielokrotnego stosowania winogron pochodzących z różnych roczników, co może zapewnić jakość produktu końcowego, a tym samym wpłynie na ostateczną cenę.
Rodzaje
Non-Vintage (NV), Vintage, Rosé, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs i Prestige Cuvée
Pochodzenie
Francja. Są to wina musujące produkowane wyłącznie z winogron uprawianych, zbieranych i wytwarzanych jako wino w regionie Szampanii, wyznaczonym obszarze Francji. Jest to jedyny region na świecie, w którym produkowane jest wyłącznie wino musujące.
Historia
Wynalazcą szampana był benedyktyn Dom Pierre Pérignon, który dążąc do stworzenia „najlepszego wina na świecie”, przeszedł do historii jego produkcji 4 sierpnia 1693 roku.
Odmiany winogron
Białe: ChardonnayKolorowe / Rose : Pinot Noir, Pinot Meunier
Produkcja
Po „Méthode Champenoise” drugiej naturalnej fermentacji w butelce. Jest to ta sama metoda produkcji, co metoda tradycyjna. Jednak tylko winiarze z Szampanii mogą zgodnie z prawem oznaczyć „Méthode Champenoise” na etykiecie.
Zawartość cukru
Brut Nature: niższe 0-3 g / l.Extra brut: między 0 - 6 g / l.Brut: niższe 0-12 g / l.Extra-Sec: między 12-17 g / l.Sec .: między 17 - 32 g / l.Demi-Sec: między 32 - 50 g / l.Doux: powyżej 50+ g / l.
Szczególnie polecamy szampana Taittinger. Znajdziecie w linku poniżej :
https://ritex.pl/pl/searchquery/szampan/1/phot/5?url=szampan
PROSECCO
Od 2009 roku produkcja Prosecco jest podzielona na dwie różne kategorie: Prosecco DOC i Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Superior. Określenia „Cartizze” i „Rive” wskazują na pochodzenie wyjątkowej winnicy. Wina te są przeznaczone do spożycia, gdy są młode i świeże i nie korzystają z leżakowania w butelkach. Jego cena może wahać się od ekonomicznej do średniej.
Rodzaje
Spumante (musujące), Frizzante (półmusujące) i Tranquillo
Pochodzenie
Włochy, a dokładniej w północno-zachodniej części kraju, na wyznaczonym obszarze 9 prowincji obejmujących regiony Veneto (Treviso, Wenecja, Vicenza, Padua i Belluno) oraz Friuli Venezia Giulia (Gorizia, Pordenone, Triest i Udine).
Historia
W 1868 roku Antonio Carpenè założył Carpenè Malvolti, pierwszą winiarnię, która produkowała uznane Prosecco.
Odmiany winogron
Białe: głównie Glera (wcześniej znany jako Prosecco)Inne odmiany: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio i Pinot Nero (tylko odmiana czerwona)
Produkcja
Metoda „Charmat”, w której druga fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej. Jest tańsza niż metoda „tradycyjna” lub „szampenowa” i nadaje się do produkcji świeżych win owocowych o niskiej zawartości alkoholu i złożoności.
Zawartość cukru (wyróżnienie jego jakości)Prosecco DOC (Spumante) Brut: niższe 12 g / l.Extra-Sec: między 12-17 g / l.Sec .: między 17 - 32 g / l.Demi-Sec: między 32 - 50 g / l.Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore Brut: niższe 12 g / l.Extra-Sec: między 12-17 g / l.Sec .: między 17 - 32 g / l.
Wyśmienite Prosecco - Rivaluce, Crudo, Bocelli, San't Anna, Fiocco, Crudo dostępne online poniżej :
https://ritex.pl/pl/searchquery/prosecco/1/phot/5?url=prosecco
Aby nauczyć się i jak wybierać, stosownie do chwili i upodobań, warto poznać różnice i cechy musujących win musujących. A jaki czynnik decyduje o wyborze jednej lub drugiej? Czy stawiasz na cenę, metodę produkcji lub cel, w jakim jest używany? Próbujmy, degustujmy i właściwie komponujmy z posiłkami.
źródło artykułu : Selectus Wines - The Magaznine for Wine Lovers
https://www.selectuswines.com/es/champagne-cava-o-prosecco-cual-es-la-diferencia/1706