Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy

Czy masz ukończone 18 lat?

Strona zawiera materiały informacyjne oraz reklamowe dotyczące napojów alkoholowych, które są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Nie
Fake Foods: ranking podrabianej włoskiej żywności
Fake Foods: ranking podrabianej włoskiej żywności

Fake Foods: ranking podrabianej włoskiej żywności

 

Jak wiadomo produkty z hasłem „Made in Italy” sprzedają się. To hasło oznacza bowiem wysokiej jakości kunszt, poświęcenie się najlepszym  materiałom i nienaganny design. Niestety, tak wzniosła reputacja doprowadziła do podrabiania wielu włoskich produktów zarówno we Włoszech, jak i poza krajem, a przestępcy (lub legalni biznesmeni) z pewnością nie przeoczyli żywności. Ocenia się, że przemysł ten szacuje się na około 60 miliardów euro. Dlatego w tym artykule opisujemy i pokazujemy które włoskie produkty spożywcze są najczęściej sfałszowane i jak odróżnić oryginalne produkty.

 

1.    Słynna szynka „Prosciutto”

Zarówno szynka San Daniele, jak i szynka parmeńska są chronione przepisami UE. Aby używać etykiety DOP (/ Denomination of Protected Origin / Protected Designation of Origin), ich produkcja jest ściśle regulowana. Czynniki takie jak pasza i pochodzenie świń są kontrolowane, podobnie jak sam proces peklowania. Biorąc pod uwagę, że sama Prosciutto di Parma osiąga średnią roczną sprzedaż w wysokości 750 mln EUR, nic dziwnego, że niektórzy producenci próbowali obejść przepisy, aby osiągnąć zysk. Na przykład w 2017 r. Włoska policja dokonała nalotu na 30 farm w prowincjach otaczających Udine i Turyn w ramach dochodzenia w sprawie nielegalnej produkcji prosciutto.

 

2.   Oliwa

Artykuł z 2016 r. W Forbes stwierdził, że nawet 80% włoskiej oliwy z oliwek może być „podrobione”. Jest to prawdopodobnie liczba zawyżona, ale nadal wskazuje na poważny problem w branży. Odnotowano wiele przypadków „włoskiej oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”, która faktycznie zawiera mieszankę olejów niższej jakości z Turcji, Maroka i Tunezji. Takie praktyki znacznie obniżają koszty produkcji oleju, który wciąż sprzedaje się znacznie powyżej jego prawdziwej wartości ze względu na jakość nieodłącznie związaną z etykietą „extra-virgin”.

 

3.  Wino

Włoskie wino, choć już znane na całym świecie, przeżywa w ostatnich latach boom - głównie ze względu na sprzedaż drogich butelek do Chin. Ponownie ta zwiększona popularność doprowadziła do fali fałszerstw. Na przykład na początku tego roku grupa włoskich oszustów została aresztowana w północnym regionie Oltrepò Pavese za mieszanie taniego wina z cukrem, sztucznymi smakami i dwutlenkiem węgla w celu naśladowania win DOC ((kontrolowane oznaczenie pochodzenia) typowe dla tego obszaru. Według raportu The Drinks Business udało im się wyprodukować ponad milion litrów fałszywego czerwonego wina.

 

4.  Parmigiano

Jeśli kupisz Parmigiano Reggiano w Europie, jest więcej niż prawdopodobne, że otrzymasz produkt autentyczny. Jednak w Stanach Zjednoczonych sytuacja wygląda nieco inaczej. ‘Lax legislation’ ustawodawstwo oznacza, że imitacje parmezanu są powszechne - a co ważniejsze - legalne. Sprzedawane pod takimi nazwami jak „Parmezan”, „Real Parma”, „Parmesana”, „Parmabon”, a nawet „Permesansan”, te fałszywe sery niewiele przypominają ich pierwotnego, szanowanego włoskiego odpowiednika. Oprócz tego, że są produkowane w Stanach Zjednoczonych, zawierają składniki takie jak proszek celulozowy, sorbet potasowy i mikroflorę serów dojrzewających  - dalekie od receptury mleka, soli i podpuszczki oryginału.

Przy tak wielu fałszywych włoskich produktach spożywczych na rynku kupujący z zagranicy mogą mieć trudności z ustaleniem, co dokładnie kupują. Aby uniknąć oszustwa (legalnego lub innego), opłaca się współpracować z zaufanym, odpowiedzialnym partnerem włoskim.

 

Nasza rada - zwracajmy uwagę na :

- treść etykiety

- sprawdzajmy gdzie produkt dokładnie został wyprodukowany

- sprawdzajmy czy produkt posiada oznaczenia takie jak DOC, DOCG,IGP, IGT

- sprawdzajmy skład produktu

- w przypadku wina zwracajmy uwagę na włoską banderolę

- w przypadku serów sprawdzajmy czy w składzie nie ma mleka w proszku

- w przypadku makaronów na pochodzenie pszenicy, z którego wykonany jest makaron

- w przypadku pesto : czy w składzie są orzeszki piniowe, czy też inny tańszy zamiennik, oraz czy w składzie jest oliwa, a nie np. olej słonecznikowy

- w przypadku tuńczyka czy warzyw w oliwie, czy na pewno w składzie jest oliwa czy też olej słonecznikowy

 

Źródło : https://www.italianfoodexperts.com/fake-foods-italys-most-counterfeited-products/873

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium