Fillet Steak & Sweet Potato Hasselback przepis od @potsandco we współpracy z Cornish Sea Salt
repost
Steak&Słodkie Ziemniaki z solą Cornish
Składniki :
- 2 obrane słodkie ziemniaki
- Steak wołowy
- gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki masła
Nagrzać piekarnik do temperatury 425 st. Ziemniaki ponacinać w cieniusieńkie talarki, ale
spód pozostawić w całości. Skropić oliwą z oliwek, dodać świeżo mielonego pieprzu i soli.
Po 20 minutach pieczenia dołożyć świeże gałązki rozmarynu. Wyjąć patelnię z piekarnika i wyjąć ziemniaki i
odłożyć na bok. Umieść patelnię na piecu na dużym ogniu. Doprawić steak solą i pieprzem, opiec po obu stronach
przez około 60 sekund, a następnie przypiec je mocno (na patelni powinno być wystarczająco dużo oliwy z
ziemniaków, w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Dodaj ziemniaki z powrotem na patelnię. Rozłóż masło na
ziemniakach i stek i zsuń z powrotem do piekarnika na 3 do 5 minut, lub aż stek osiągnie żądaną
temperaturę.