Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy
Jak włoscy producenci wina widzą przyszłość
Jak włoscy producenci wina widzą przyszłość

Jak włoscy producenci wina widzą przyszłość

Natura nie kończy się na pandemii, podobnie jak włoscy winiarze

Włochy były pierwszym krajem europejskim, który znalazł się na radarze koronawirusa w miejscu, które wydaje się teraz świetlne lata temu. Dwumiesięczna blokada w kraju została zniesiona, a Włosi przyzwyczajają się do nowej normalnej - od przegród z pleksiglasu w restauracjach po ponowne rozważenie la socialità - spotkań przy barze na kawę espresso lub na zewnątrz na aperitif.

W tych czasach winorośl nie czekała na nikogo, nawet gdy producenci rzucali się na ziemię, aby chronić swoich pracowników, szaleńczo dzwonili do swoich importerów i próbowali zrozumieć, co nieznany wirus oznaczałby dla włoskiego przemysłu winiarskiego. Aha, i to tuż po miesięcznych zagrożeniach taryfowych od głównego mieszkańca Białego Domu.

„Włochy z pewnością żyją w dramatycznej sytuacji. Podczas gdy cały kraj się zatrzymał, winnice nie zatrzymały się ”- powiedział Axel Heinz, dyrektor ds. Nieruchomości w Ornellaia , Super Toskanii produkowanej w Bolgheri DOC. „Sprzedaż wyraźnie zwolniła i na pewno wpłynie na całą branżę, ale nadal będziemy wydawać wszystkie nasze wina w ich zwykłych terminach, mając nadzieję na lepszą drugą część 2020 r., Gdy tylko świat wyzdrowieje z pandemii koronawirusa”.

Rzeczywiście, zgodnie z coroczną ankietą włoskiego banku inwestycyjnego Mediobanca dotyczącą 229 włoskich firm winiarskich, ponad 60% ankietowanych producentów spodziewa się spadku sprzedaży w tym roku. Ankieta objęła 215 firm o obrotach w 2018 r. Przekraczających 20 mln EUR i 14 o obrotach powyżej 150 mln EUR.

Z ankietowanych firm wynika, że 63,5% spodziewa się spadku sprzedaży w 2020 r., A 41,2% spodziewa się spadku o ponad 10%.

„Sytuacja wpłynie przede wszystkim na wiele małych winiarni, które żyją ze sprzedaży DTC i sprzedaży lokalnej w handlu”, powiedział Giovanni Ponchia, dyrektor Consorzio Colli Berici w regionie Veneto. „Te winnice, których eksport 70–80% ich produkcji ucierpi mniej na tej sytuacji, nawet jeśli będą musiały stawić czoła opóźnieniu ze względu na fakt, że targi wina, na których spotkaliby się importerzy, zostały anulowane lub przełożone”.

Pomimo wyzwań, niektórzy z najlepszych włoskich producentów i promotorów są optymistami.

„Poruszyło moje serce, aby zobaczyć, jak zjednoczony może być tak piękny kraj w tak strasznych okolicznościach” - powiedziała Tara Empson, dyrektor generalny / właściciel Empson USA , firmy eksportowej specjalizującej się w winach włoskich. „Stała wola znalezienia pozytywności przyniósł mi zarówno siłę, jak i światło w tak ciemnej chwili. ”

Powołując się na sukces Azji i innych krajów w zakresie ograniczenia wirusa, właścicielka Masciarelli, Marina Cvetic, powiedziała: „We Włoszech pójdziemy za tymi przykładami i również zwyciężyliśmy”.

Inni włoscy specjaliści od wina mówili o odporności i nadziei, jaką mają dla branży, a wiadomość brzmi „ Viva l'Italia !” [Komentarze zostały przesłane pocztą elektroniczną i zostały zredagowane pod względem długości i przejrzystości].

Consorzio Tutela Prosecco DOC . „Ogólnie rzecz biorąc, nasz system produkcji działa zgodnie z zaleceniami nałożonymi przez władze. Trudności w tej chwili dotyczą kurczenia się rynku wewnętrznego, określonego przez ograniczenia nałożone na lokale publiczne i pewne szczególne trudności logistyczne. Nie jest łatwo przewidzieć wpływ na producentów Prosecco. Największym problemem byłoby utrzymywanie się obecnej sytuacji, jej pogorszenie lub egzekwowanie nowych procedur we Włoszech i innych krajach. - Stefano Zanette, prezes konsorcjum Prosecco DOC

Consorzio Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe e Dogliani . „Pandemia COVID-19 mocno uderzyła we Włochy, a szczególnie dotknęła niektóre z naszych najważniejszych sektorów: turystykę i hotelarstwo. Odzyskanie i powrót do „normalnej działalności” zajmie trochę czasu. W Langhe nasze winnice dobrze sobie radzą: pomimo braku wizyt w piwnicy producenci wykorzystują ten „wymuszony” wolny czas na planowanie, organizowanie, nadzorowanie pracy w piwnicy i winnicach. Zamknięcie restauracji i barów na całym świecie jest oczywiście poważnym problemem dla naszej branży. Jak w przypadku każdego kryzysu, istnieją i będą możliwości. Starannie planujemy nasze działania i strategię na nadchodzące miesiące, aby upewnić się, że dokonamy właściwych wyborów, gdy zakończy się pandemia. ” -Matteo Ascheri, prezes Consorzio Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe e Dogliani 

Frescobaldi , Toskania. „Trudna sytuacja wymagała od nas wprowadzenia wszelkich możliwych procedur w celu ochrony zdrowia naszych pracowników i współpracowników, co pociąga za sobą zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne środki mające na celu ograniczenie, nawet nieświadomie, rozprzestrzeniania się COVID-19. Jesteśmy przekonani, że jeśli zrobimy wszystko, co w naszej mocy, szybko wyjdziemy z tych trudności i będziemy mogli znów dobrze się bawić przy lampce doskonałego wina. ” - Lamberto Frescobaldi, prezes grupy Frescobaldi i członek rodziny 30. generacji

Fontanafredda , Serralunga d'Alba, Piemont. „Utrzymujemy silną pozycję w Fontanafredda. Pracownicy w piwnicy i na linii produkcyjnej robią dwie zmiany, abyśmy mogli nadal produkować i wysyłać wino, aby zagwarantować regularne dostawy do naszych partnerów na całym świecie. To trudny moment dla Włoch i dla wszystkich, ale dzięki naszej typowej odporności przetrwamy i będziemy silniejsi niż wcześniej dzięki nowemu podejściu do życia i biznesu. Po pandemii wszystko będzie inne, ale jesteśmy gotowi i chętnie stawić czoła nowym wyzwaniom, które nas czekają. ” - Chiara DeStefanis, dyrektor ds. Komunikacji

Masciarelli, Abruzja. „Jako osoby odpowiedzialne oczywiście uwzględnimy zaproszenie naszego rządu do pozostania w domu i powstrzymania się od wszelkich działań, które zagrażają innym. Jest jednak jedna rzecz, która się nie skończy, we Włoszech i nigdzie indziej. To jest natura. Pory roku będą się rozwijać, kwiaty będą kwitły, a owoce dojrzeją. Na szczęście współpracujemy z naturą, której prawa są jedynymi, którym możemy całkowicie zaufać i na które możemy odpowiedzieć. Nasza praca trwa. Jesteśmy optymistami i z ufnością patrzymy w przyszłość - w siebie, nasze umiejętności zawodowe i odporność naszego kraju. - Marina Cvetic, właścicielka

Ornellaia , Bolgheri, Toskania. „[Blokada całego kraju [była] z pewnością niezwykle trudną sytuacją dla Włoch i ich gospodarki. Wiem, że Ornellaia prawdopodobnie ucierpi w perspektywie średnioterminowej, ale jestem pewien, że w dłuższej perspektywie liczby znów będą pozytywne. Doskonała praca wykonana w produkcji, a także w zakresie sprzedaży i komunikacji w ostatnich latach zapewni szybkie odzyskanie przychodów na rynkach. I to oświadczenie mogę rozszerzyć na wszystkie włoskie wina, ponieważ do tej pory producenci wina wykonali niesamowitą robotę, aby podnieść jakość i wartość produktów. Będziemy gotowi zaprezentować się silniejsi, gdy cały kryzys się skończy. ” - Giovanni Geddes da Filicaja, dyrektor generalny Ornellaia

 

źródło : Forbes 
ilustracja : Viva l'Italia!  KOLAŻ: L. BORTOLOT

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium