Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy

Czy masz ukończone 18 lat?

Strona zawiera materiały informacyjne oraz reklamowe dotyczące napojów alkoholowych, które są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Nie
Jak wybrać właściwe Prosecco ?
Jak wybrać właściwe prosecco ?
Jak wybrać właściwe Prosecco ?
 
Jest bohaterem wśród włoskich aperitifów, a także jednym z najbardziej cenionych win we Włoszech i poza jego granicami. Wino które w ostatnich latach odniosło ogromny sukces na całym świecie a jego producenci musieli sprostać stale rosnącemu  zapotrzebowaniu. Sekret sukcesu tkwi w delikatnym smaku, kwiatowym i owocowym aromacie, które sprawiają, że Prosecco jest ulubionym winem, nie tylko dla koneserów. Nowoczesny trunek o bardzo
starożytnych korzeniach, który podbił rynek i jest dziś jednym z najczęściej eksportowanych włoskich win, a niestety także jednym z najbardziej naśladowanych i podrabianych. Jest to wino, które bardzo dobrze komponuje się z różnymi klasycznymi przystawkami (włoskimi antipasti) , takimi jak szynka i melon, oraz różnymi przystawkami w postaci włoskich wędlin - Prosciutto di Parma / Salame Milano , ale prawdą jest również to, że dobre Prosecco to także doskonałe połączenie z kuchnią azjatycką, która zyskała na wartości ostatnimi laty. Wybór dobrego Prosecco staje się prawie zadaniem dla koneserów, ale dzięki prostym zasadom można łatwo rozczytać umieszcone na nim etykiety i delektować się produktem wysokiej jakości.
 
Jak wybrać prawdziwe Prosecco i nauczyć się odróżniać je od ich od tych pseudo win Prosecco ?
 
Przede wszystkim ważne jest, aby znać różne dostępne na rynku rodzaje, podział określa poziom
cukru:
- Brut to ten, który zawiera najmniej cukru, ma wytrawny, lekko kwaśny smak, (poniżej 12 g cukru na litr)
- Extra Dry ma nieco delikatniejszy smak,  (12-17 g/l)
- Secco lub też Dry to ten z największą ilością cukrów (17-32 g/l)
- Demi-sec (32-50 g/l)
 

W zależności od zawartości dwutlenku węgla rozróżnia się prosecco:

  • spumante (musujące) – ciśnienie minimum 3 bar
  • frizzante (perliste) – ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar
  • tranquillo (spokojne) – bez dwutlenku węgla.
 
Kolejnym ważnym elementem przy wyborze wysokiej jakości produktu jest zamknięcie butelki : korek . Najlepsze wina Prosecco zamykane są korkiem, który ma za zadanie utrzymać silny nacisk wytwarzany przez obecny dwutlenek węgla, a tym samym utrzymać smak i bąbelki. Jeśli chodzi o butelkę, to podróbkę można rozpoznać natychmiast po braku klasycznej opaski / banderoli z numerem progresywnym, które posiadają tylko oryginalne butelki.
 
 
Bez wątpienia najważniejsze jest sprawdzenie jego pochodzenia. Jeśli chodzi o Prosecco, od razu przychodzi na myśl Valdobbiadene, Asolo, Conegliano czy też mniejsza Salgareda , ponieważ właśnie tam powstaje Prosecco a następnie trafia ono do naszych kieliszków. Prosecco jest produkowane tylko na określonym obszarze Włoch, który biegnie
poczynając od regionu Veneto do Friuli Venezia Giulia: „Chroniona Nazwa Pochodzenia”(DOC- Denominazione
di Origine Controllata), która obejmuje dziewięć prowincji. Obszar produkcji obejmuje około 30 000 hektarów.
 
Mapka przedstawiająca region produkcji Prosecco :
 
 
Rzeczywiście, to tradycja, położenie geograficzne oraz określony region sprawiają, że Prosecco jest winem wysokiej jakości, stanowiącym filar włoskiej doskonałości. Wybór Prosecco BOSCO DEI CRIMIOLI DOC - Bosco Malera Winery Srl ,oznacza pewność zakupu jednego z najlepszych
włoskich win.
 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium