Jak wybrać właściwe Prosecco ?
Jest bohaterem wśród włoskich aperitifów, a także jednym z najbardziej cenionych win we Włoszech i poza jego granicami. Wino które w ostatnich latach odniosło ogromny sukces na całym świecie a jego producenci musieli sprostać stale rosnącemu zapotrzebowaniu. Sekret sukcesu tkwi w delikatnym smaku, kwiatowym i owocowym aromacie, które sprawiają, że Prosecco jest ulubionym winem, nie tylko dla koneserów. Nowoczesny trunek o bardzo
starożytnych korzeniach, który podbił rynek i jest dziś jednym z najczęściej eksportowanych włoskich win, a niestety także jednym z najbardziej naśladowanych i podrabianych. Jest to wino, które bardzo dobrze komponuje się z różnymi klasycznymi przystawkami (włoskimi antipasti) , takimi jak szynka i melon, oraz różnymi przystawkami w postaci włoskich wędlin - Prosciutto di Parma / Salame Milano , ale prawdą jest również to, że dobre Prosecco to także doskonałe połączenie z kuchnią azjatycką, która zyskała na wartości ostatnimi laty. Wybór dobrego Prosecco staje się prawie zadaniem dla koneserów, ale dzięki prostym zasadom można łatwo rozczytać umieszcone na nim etykiety i delektować się produktem wysokiej jakości.
Jak wybrać prawdziwe Prosecco i nauczyć się odróżniać je od ich od tych pseudo win Prosecco ?
Przede wszystkim ważne jest, aby znać różne dostępne na rynku rodzaje, podział określa poziom
cukru:
- Brut to ten, który zawiera najmniej cukru, ma wytrawny, lekko kwaśny smak, (poniżej 12 g cukru na litr)
- Extra Dry ma nieco delikatniejszy smak, (12-17 g/l)
- Secco lub też Dry to ten z największą ilością cukrów (17-32 g/l)
- Demi-sec (32-50 g/l)
W zależności od zawartości dwutlenku węgla rozróżnia się prosecco:
- spumante (musujące) – ciśnienie minimum 3 bar
- frizzante (perliste) – ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar
- tranquillo (spokojne) – bez dwutlenku węgla.
Kolejnym ważnym elementem przy wyborze wysokiej jakości produktu jest zamknięcie butelki : korek . Najlepsze wina Prosecco zamykane są korkiem, który ma za zadanie utrzymać silny nacisk wytwarzany przez obecny dwutlenek węgla, a tym samym utrzymać smak i bąbelki. Jeśli chodzi o butelkę, to podróbkę można rozpoznać natychmiast po braku klasycznej opaski / banderoli z numerem progresywnym, które posiadają tylko oryginalne butelki.
Bez wątpienia najważniejsze jest sprawdzenie jego pochodzenia. Jeśli chodzi o Prosecco, od razu przychodzi na myśl Valdobbiadene, Asolo, Conegliano czy też mniejsza Salgareda , ponieważ właśnie tam powstaje Prosecco a następnie trafia ono do naszych kieliszków. Prosecco jest produkowane tylko na określonym obszarze Włoch, który biegnie
poczynając od regionu Veneto do Friuli Venezia Giulia: „Chroniona Nazwa Pochodzenia”(DOC- Denominazione
di Origine Controllata), która obejmuje dziewięć prowincji. Obszar produkcji obejmuje około 30 000 hektarów.
Mapka przedstawiająca region produkcji Prosecco :