Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy
Q&A Żywność a koronawirus
Q&A Żywność a koronawirus

Żywność a koronawirus - pytania i odpowiedzi

Francuska agencja ds. Bezpieczeństwa żywności, środowiska i zatrudnienia ANSES udziela porad dotyczących koronawirusa. W ostatnich dniach opublikowała kilka odpowiedzi na serię pytań związanych z jedzeniem. Oto one :

Czy zwierzęta hodowlane mogą zachorować na Covid-19 i tym samym mogą zarazić ludzi?

Nie ma dowodów na to, że zwierzęta hodowlane i produkty pochodne są zaangażowane w zakażenie. Jeśli wystąpi zanieczyszczenie, może się to zdarzyć tylko dlatego, że chory miał styczność z jedzeniem bez mycia rąk lub przez emisję zakażonych kropelek.

Czy jedzenie skażonej żywności może powodować zakażenie ?

Do chwili obecnej nie ma dowodów na to, że infekcja może wystąpić przez przewód pokarmowy. Nie można jednak całkowicie wykluczyć, że wirus, który może być obecny, przenika do dróg oddechowych drogą kropelkową w powietrzu poprzez proces przeżuwania. Z tego powodu wskazane jest, aby chorzy nie gotowali dla nikogo ani nie mieli kontaktu z jedzeniem dla innych.

Jak można usunąć koronawirusa z owoców i warzyw?

Zawsze zaleca się mycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą; środki dezynfekujące, takie jak oparte na związkach wybielających na bazie chloru, nie są konieczne, a wręcz przeciwnie, mogą powodować zatrucie, jeśli nie zostaną właściwie spłukane. Nawet biały ocet, czasem zalecany, nie jest konieczny. Po umyciu osusz jednorazowym ręcznikiem papierowym.

Czy można jeść surowe owoce i warzywa? Czy należy je ugotować?

W przypadku owoców mycie jest ważne lub, jeśli to możliwe, obieranie. W przypadku warzyw wystarczy gotować w temperaturze 70 °, aby zniszczyć wirusy i inne patogenne mikroorganizmy, nie należy również przesadzać. Surowe warzywa można spożywać, o ile myje się je bieżącą wodą, po dokładnym umyciu rąk. 

Co z opakowaniem produktu spożywczego?

Opakowanie mogło mieć kontakt z zarażonymi ludźmi i nawet jeśli wirus nie jest odporny na powierzchnie dłużej niż trzy godziny, rozsądne może być ich czyszczenie mokrym ręcznikiem jednorazowym, jako środek ostrożności. Nie ma potrzeby ich płukania. Po dotknięciu opakowań powinno się umyć ręce. 

Czy biały ocet jest skuteczny się do czyszczenia opakowań produktów spożywczych ?

Wykazano, że biały ocet jest nieskuteczny w przypadku wirusów ogólnie występujących w żywności i opakowaniach. 

Jakie środki ostrożności powinno się podjąć, wracając z zakupów?

Pierwszym gestem jest umycie rąk. Zakupione produkty, których nie należy przechowywać w lodówce lub zamrażarce, można pozostawić na trzy godziny, ponieważ wirus średnio nie przetrwa dłużej niż kilka godzin na powierzchni. Zewnętrzne opakowanie produktów przeznaczonych do przechowywania w lodówce należy usunąć, a żywność oczyścić szmatką. Po zakończeniu operacji dobrze jest ponownie umyć ręce. 

Czy chleb powinien być odgrzewany?

Chleb piecze się w wysokiej temperaturze, a pieczenie niszczy wirusa. Piekarze są bardzo wrażliwi na przestrzeganie zasad higieny, dlatego bardzo mało prawdopodobne jest zanieczyszczenie chleba. Nie trzeba go podgrzewać/ odgrzewać. Jeśli jesteś chory, zdecydowanie powinieneś unikać dotykania chleba, który mogliby spożyć inni ludzie.

Czy koronawirusem można się zarazić dotykając zanieczyszczonych powierzchni?

Badania pokazują, że wirus może przetrwać na obojętnych powierzchniach w różnych odstępach czasu w zależności od warunków. Ryzyko jest bardzo niskie, ale nie istnieje. Dlatego dobrze jest unikać dotykania towarów wystawianych w sklepach, a następnie twarzy, a po powrocie do domu dobrze umyć ręce. 

Jak czyścić powierzchnie, które mogły zostać zanieczyszczone?

Środki czyszczące do gospodarstwa domowego są wystarczające do czyszczenia potencjalnie zanieczyszczonych powierzchni domów. Jeśli wolisz środki czystości wybielające na bazie chloru, bądź ostrożny, ponieważ działają one drażniąco i utleniają się na powierzchniach (np. domestos – zmienia kolor).  W przypadku urządzeń elektronicznych, które mają kontakt z twarzą i rękami (na przykład telefon i klawiatura komputera), należy stosować produkty zapewniające eliminację wirusa bez ich uszkodzenia, takie jak alkohol 70%.

 

Żródło : il fatto alimentare

https://ilfattoalimentare.it/coronavirus-anses.html

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium