Najlepszy sos do deserów i ciast czyli solony karmel. Ostatnio furorę robi słynny solony karmel, którego wszędzie jest pełno. Latem lody o jego smaku królowały w lodziarniach tradycyjnych. Pojawiło się również sporo przepisów na ciasta z tym sosem. Jedna ze znanych firm postanowiła nawet wypromować hasło a w zasadzie produkt na jego cześć KARMELOVE. Czy faktycznie ogarnęła nas moda na solony karmel ? Kto nie lubi słodkiego karmelu ? Wszyscy ! Słony karmel, który mamy w słoiczku możemy podgrzać go w kuchence mikrofalowej i zmienia swoją konsystencje na płyny sos. Polejemy nim puszysty sernik, lody, gofry. Idealnie nadaje się również do tostów czy też jako smakołyk konsumowany łyżeczką prosto ze słoika. Słodycz przełamana nutą soli. Salted Caramel Spread firmy Wilkin&Sons poprzeczkę postawił wysoko. Bowiem do swojego smakołyku dodał sól uwielbianą przez znanych kucharzy na całym świecie - Maldon Sea Salt. Delikatne płatki soli idealnie toną w karmelu. Kto nie skusi się na brownie, tartę albo serniczek z karmelem. Chyba tylko wytrwali w swojej diecie.