Dogodne warunki klimatyczne i geologiczne to największe atuty włoskiego winiarstwa. Wielowiekowa tradycja, mająca korzenie jeszcze w czasach starożytnych, pozwoliła na rozwój szczepów, które w swoisty sposób dostosowywały się do regionów, w których były uprawiane.
Włoskie winnice zlokalizowane są na terenie całego kraju – od Piemontu i Lombardii na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu. Włochy należą do największych producentów i eksporterów wina na świecie. W niektórych latach powstaje tu ¼ światowej produkcji.
Przedstawiamy mapkę z podziałem na regiony i szczepy.
Teraz gdy restauracje są już otwarte polecamy wypróbować czegoś innego, nowego.
Odkrywajmy nowe smaki winiarskie.
Z naszej winoteki tymczasem polecamy gorąco :
✔️z win białych szczep TREBBIANO – należy do bardzo wydajnych szczepów; wina produkowanego na jego bazie charakteryzują się delikatną kwasowością, małą zawartością alkoholu ; stosowany do wytwarzania wielu win włoskich (najsłynniejsze toskańskie Orvieto); Inne klony trebbiano używane są także jako części kupażu w Luganie, Custozie, Soave, a w przeszłości także w Chianti. Szacuje się, że około 1/3 białych włoskich win może pochodzić z tego szczepu. Wina ze szczepu trebbiano mają dość neutralny smak, z cytrusowymi niuansami, są lekkie, rześkie, świetne na lato ️
Wino Ca’ dei Frati Lugana ➡️ https://ritex.pl/pl/p/-Cadei-Frati-Lugana-2019-DOC-wino-biale-wytrawne-NOWOSC/899
✔️ z win czerwonych szczep NERO D’AVOLA – największe tereny upraw tego szczepu znajdują się na Sycylii; wina z niego powstające to raczej jednoodmianowe, skoncentrowane i bogate w garbniki. Czasami łączy się go z merlotem lub cabernet sauvignon; to bardzo elastyczny szczep, z którego wina nadają się zarówno do szybkiego spożycia, jak i dłuższego leżakowania – bywają starzone, jednak nie jest to regułą; z nero d’avola powstają wina o aromatach: roślinnych, czarnych porzeczek, wiśni i dżemów owocowych.
Wino Vignetti Zabu’ Nero D’Avola I Chiantari ➡️ https://ritex.pl/pl/p/Vigneti-Zabu-wino-czerwone-wytrawne-Chiantari-Nero-DAvola-DOC-0%2C75l/1046