Albaöl olej rzepakowy o smaku masła 750 ml

image496x496.png
  • promocja
Albaöl olej rzepakowy o smaku masła 750 ml
Cena: 25,00 zł 29,99 zł 25.00
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
 
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: Albaöl
Kod produktu: 7313840049263

Opis produktu

Doskonały olej rzepakowy o smaku masła. Olej rzepakowy, wyprodukowany w Szwecji. Producent podkreśla, że można je używać wszędzie tam, gdzie do tej pory wykorzystywane było masło lub inne tłuszcze. Idealny do smażenia ryb.

Nadaje potrawom maślany, słodkawy posmak. Niezbędny w każdej kuchni.

100% PRODUKT SZWEDZKI 

Jest to produkt szwedzki dlatego mamy pewność, że rzepak, z którego powstał olej nie był zatruty żadnymi chemikaliami. Jak donosiły media w Polsce pole rzepakowe były niestety opryskiwane chemikaliami celem szybszego osuszania rzepaku oraz środkami chwastobójczymi. 

Olej rzepakowy ma najmniej spośród wszystkich tłuszczów nasyconych kwasów tłuszczowych

W każdym tłuszczu oprócz dobrych są też i niekorzystne dla zdrowia tłuszcze nasycone, które podnoszą stężenie złego cholesterolu. Pod tym względem olej rzepakowy jest najlepszy, bo ma ich najmniej (7 proc.). Najwięcej tych tłuszczów jest w oleju z orzechów kokosowych, palmowym, arachidowym. Więcej nasyconych kwasów ma oliwa (14 proc.), olej sojowy (14,7 proc.).

Witaminy w oleju rzepakowym

W rafinowanym oleju rzepakowym występują fitosterole (sterole roślinne) pomocne w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu i polifenole mające właściwości przeciwutleniające, a więc antynowotworowe i sprzyjające zachowaniu młodości. Obfituje też w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:

  • Witaminę E (19 mg/100 g) wychwytującą wolne rodniki; ma jej więcej niż oliwa i olej sojowy (ale rekordzistą jest olej słonecznikowy); obecność tej witaminy chroniącej przed utlenianiem sprawia, że olej rzepakowy pozostaje długo świeży;
  • Witaminę K (150 µg/100 g) niezbędną dla krzepnięcia krwi (oliwa, olej słonecznikowy i lniany mają jej mniej, a rekord należy do oleju z pestek winogron);
  • Prowitaminę A (550 µg/100 g), pod tym względem nieco lepiej niż olej rzepakowy wypada sojowy, ale oliwa ma jej 15 razy mniej.

Olej rzepakowy nadaje się do smażenia i sosów sałatkowych

Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sosów sałatkowych zamiast droższej oliwy oraz do majonezu. Wykorzystuje się go również do słodkich wypieków.
Ze względu na dużą ilość kwasów jednonienasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia, nadaje się do smażenia, ale krótkiego. Gdy usmażymy na nim rybę morską, dostarczymy sobie kwasów omega-3 jednocześnie z dwóch najlepszych źródeł – oleju i ryb. Przygotowywane na tym oleju potrawy chłoną go nieco mniej (o ok. 10 proc.).

Opinie i komentarze

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl