Baccichetto Vittorino Friuli DOC Friulano 2023 wino białe wytrawne 13%
towar niedostępny
Opis
DOC Friuli
Obszar pochodzenia Winnice w Precenicco (Udine)
Szczep winogron 100% Friulano
Winifikacja Maceracja ze skórkami w temperaturze(5 ° C) przez 7/8 godzin, delikatnie wyciskany moszcz pierwszego tłoczenia, fermentacja w kontrolowanej temperaturze (18 ° C)
Starzenie Dojrzewanie w zbiornikach ze stali nierdzewnej
Zawartość alkoholu 12,50%
Charakterystyka słomkowożółta barwa z cytrynowymi nutami o bardzo delikatnym i osobliwym zapachu. Smak jest wytrawny, ale łagodny i aksamitny z nutą gorzkich migdałów.
Parowanie Doskonałe jako aperitif lub do posiłków. Jego idealnym połączeniem jest szynka prosciutto San Daniele ChNP
Temperatura serwowania Podawać w (8-10 ° C)
Winnice, zarządzane głównie przez Paolo Baccichetto, rozciągają się na około 70 hektarach w
obszarze DOC Friuli Latisana, południowej części Friuli-Wenecji Julijskiej, jednego z najbardziej
oddanych regionów winiarskich we Włoszech. Warunki środowiskowe na tym obszarze DOC są wyjątkowo
sprzyjające uprawie winorośli dzięki bliskości morza, które przynosi ciepłe i słone wody w głąb lądu,
tworząc łagodniejszy klimat. W takim środowisku powstają niezwykle przyjemne i aromatyczne wina.
Podczas krótkiego pobytu w Lignano Ernest Hemingway w towarzystwie swojego przyjaciela i kierowcy
Adamo de Simon zatrzymał się w laoce; w wiosce Borgo Titano, gdzie upił się dobrym winem i podczas
rozmyślań postanowił pozostawić tę deklarację rodzinie Baccichetto: „Wino jest jedną z najbardziej
cywilizowanych rzeczy na świecie i jedną z najbardziej naturalnych rzeczy świata,
które zostało doprowadzone do największej doskonałości”
Cechy produktu
Etykiety | Wytrawne,Białe,Włochy,Friulano |
Rocznik | 2023 |
Pojemność | 750 ml |
Producent | Baccichetto Vittorino |
Kolor | białe |
Rodzaj | wytrawne |
Szczep | Friulano |
Kraj | Włochy |
Apelacja | DOC |