Bottega del Vespro Olio extravergine di Oliva Biancolilla Oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia 0,5L
towar niedostępny
Opis
Bottega del Vespro Olio extravergine di Oliva Biancolilla Oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
Doskonała delikatna oliwa z oliwek do wszelkiego rodzaju sałatek, przystawek.
Drzewo oliwne Biancolilla to typowa sycylijska odmiana. Oliwa biancolilla produkowana i spożywana jest głównie w
zachodniej części wyspy, gdzie panują idealne warunki klimatyczne do rozwoju rośliny. Owoce zmieniają kolor w trakcie
cyklu dojrzewania. Tak naprawdę w pierwszej fazie owocowania owoc ma bardzo jasnozielony kolor, prawie biały, który
po osiągnięciu dojrzałości staje się intensywnie czerwony. Stąd właśnie wzięła się nazwa „biancolilla”.
Właściwości organoleptyczne tej oliwy, która ma bardzo jasną barwę, od zielonej do złotożółtej, są wyjątkowe, także
dzięki bardzo niskiemu procentowi kwasowości (od 0,2 do 0,4). Jest to olej strukturyzowany o tradycyjnym smaku migdałów
i pomidorów, ale także z wpływami karczocha. Na koniec można zobaczyć, jak ten wysoce aromatyczny olej zachowuje lekko
pikantny posmak, który nadaje mu bardzo szczególny smak.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z najbardziej znanych i najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Występowanie
jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartość witamin i przeciwutleniaczy sprawia, że jest to podstawowy
pożywienie dla dobrego samopoczucia i zdrowia w każdym wieku i czyni go głównym elementem diety śródziemnomorskiej.
Lekkostrawny, polecany w diecie niemowląt i dzieci od niedawna odstawionych od piersi, gdyż bilans wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych jest zbliżony do mleka matki, a jego spożycie zapewnia zdrowy rozwój organizmu.
W diecie osób starszych bardzo ważna jest podaż witaminy D, która pobudza mineralizację kości i wspomaga przyswajanie
wapnia; u kobiet w ciąży sprzyja optymalnemu rozwojowi układu nerwowego nienarodzonego dziecka; dostarcza sportowcom wysoką,
łatwo przyswajalną energię.
Dobroczynne działanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na organizm jest niezliczone:
– pełni ważne działanie antyoksydacyjne, gdyż zawiera substancje takie jak witamina E, polifenole, fitosterole, chlorofile '
i karotenoidy, które pomagają przeciwdziałać działaniu wolnych rodników, spowalniając starzenie się komórek
– zapobiega problemom związanym z nadciśnieniem tętniczym i chorobami wieńcowymi, takimi jak miażdżyca i zawał mięśnia
sercowego, dzięki działaniu kwasów nienasyconych, takich jak kwas oleinowy, które obniżają poziom LDL, „złego” cholesterolu,
nie wpływając przy tym na poziom HDL, „dobrego” cholesterolu cholesterol”, który oczyszcza tętnice;
– ogranicza wydzielanie kwasu żołądkowego w jelicie cienkim, pełniąc funkcję ochronną u osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy;
– chroni przed powstawaniem kamieni żółciowych, stymulując wydzielanie żółci;
– zmniejsza czynność wydzielniczą trzustki, co jest bardzo ważne przy patologiach takich jak zapalenie trzustki;
– obniża poziom glukozy we krwi, bardzo ważny dla osób chorych na cukrzycę;
– pomaga zapobiegać nowotworom jelita grubego i piersi;
– ma znaczące działanie przeciwzapalne.
Wszystkie te korzystne efekty są charakterystyczne dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która jest jedyną oliwą wytwarzaną poprzez proste wyciskanie
i miażdżenie owoców, bez dalszych manipulacji chemiczno-fizycznych.
Inne oleje z nasion (orzechowe, sojowy, słonecznikowy itp.) nie są jednak tak zdrowe dla organizmu, jak te otrzymywane przy użyciu chemicznych rozpuszczalników
i zupełnie innych procesów przemysłowych.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, doskonała na surowo, nawet podgrzewana lub gotowana, jest zatem najodpowiedniejszym i najzdrowszym tłuszczem
do spożycia przez ludzi, nie tylko ze względu na swój aromat i smak, ale także ze względu na wszystkie znane już od jakiegoś czasu właściwości lecznicze,
dlatego do tego stopnia, że olej ten nazywany jest żywnością nutraceutyczną.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawsze była stosowana jako lekarstwo, maść i kosmetyk; to prawdziwe bogactwo substancji korzystnych dla zdrowia
naskórka: działa zmiękczająco, tonizująco, ochronnie i antyoksydacyjnie. Od niepamiętnych czasów stosowany był jako naturalny środek do usuwania
kolców ze skóry, zmiękczania i ochrony skóry, leczenia bólów brzucha, zapalenia stawów i reumatyzmu, wzmacniania paznokci, łagodzenia bólu mięśni,
usuwania woskowiny z uszu oraz nadawania blasku i miękkości. włosy.