Goodgarden Chinese Tea Golden Buds chińska czarna herbata lisciasta 100 g

Goodgarden Chinese Tea Golden Buds chińska czarna herbata lisciasta 100 g
Cena: 28,20 zł 28.20
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
 
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis produktu

DOSKONAŁA MIESZANKA NAJLEPSZYCH ORYGINALNYCH HERBAT CHIŃSKICH

Golden Buds- bardzo udana czarna herbata z prowincji Hunan o długich tradycjach herbacianych. Herbata w przeważającej ilości składa się z samych młodych pąków liściowych, tzw. złotych tipsów.

Herbata zaskakuje swoim stosunkowo łagodnym, ale jednocześnie pełnym i równym smakiem. W naparze wyczuwalne są nuty lekko kakaowe, miodowe i kwiatowe. Napar jest dosyć klarowny, inaczej niż w przypadku wielu innych tipsowych czarnych herbat z tego regionu. Całość okraszona jest delikatnym dymnym aromatem.

Charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem o lekko słodkiej nucie.

Golden Buds polecamy parzyć na dwa sposoby:

- w stylu chińskim (gongfu cha), używając więcej liści: 4-5g/100 ml wody zaraz po zagotowaniu. Wówczas robimy serię parzeń, zaczynając od ok. 1 min, stopniowo wydłużając czas przy kolejnych zalaniach.

- w stylu zachodnim, tj. w czajniczku lub kubku o pojemności 250 ml/ 5-7 g suszu. I parzenie może trwać wówczas ok. 2 min, II - 3-4 min.


Zalecany sposób parzenia:

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), liście zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza (zaraz po przegotowaniu). Czas zaparzania ok. 3 minuty pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

  • Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż cztery razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
  • Po zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia(3 min.). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (90 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.

Opinie i komentarze

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl