Goodgarden Chinese Tea Pu Erh chińska czerwona herbata lisciasta 100 g

201.jpg
  • nowość
Goodgarden Chinese Tea Pu Erh chińska czerwona herbata lisciasta 100 g
Cena: 17,10 zł 17.10
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
 
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis produktu

Imperial Pu-erh–wysokiej klasy chińska czerwona herbata.

Liście po zaparzeniu dają napar o głębokim, brunatnym kolorze. W smaku jest łagodnie korzenna, winna, bez ciężkiego smaku ziemistości. Pozostawia delikatnie pikantny posmak.

Herbata Pu Erh Tea powstaje w wyniku kilku stopniowego procesu obróbki liści. Najpierw tuż po zbiorze listków są one poddane procesowi więdnięcia, następnie umieszczane w specjalnych koszach bambusowych i potrząsane w celu ułatwienia procesu fermentacji.

Proces fermentacji przerywany jest po kilku godzinach, dlatego też nazywa się ją herbatą półfermentowaną. Następnie listki poddawane są procesowi suszenia. Na koniec susz leżakuje i dojrzewa w specjalnych pomieszczeniach – im dłużej tym wyższa jakość herbaty.

Należy ona do najpopularniejszych herbat stosowanych w odchudzaniu Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi. Zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Od dawna znane są jej właściwości przeciwutleniające, odtruwające organizm i oczyszczające go z toksyn. Ponadto pu-erh, jak większość czerwonych herbat, działa pozytywnie na wątrobę i łagodzi skutki spożycia alkoholu.

Obowiązkowa pozycja dla miłośników herbat Pu-Erh.

Pu Erh - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne

  • Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
  • Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
  • W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3-5 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
  • Właściwą temperaturę herbaty (95 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
  • W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
  • Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
  • Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.

Cechy produktu

opakowanie 100 gram

Opinie i komentarze

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl