Lenotti De Cus Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC 2019 wino czerwone wytrawne 14,5%
towar niedostępny
Opis
Lenotti De Cus Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC wino czerwone wytrawne 14,5%
Produkowana w limitowanych ilościach z wyselekcjonowanych czerwonych winogron Corvina (40%), Corvinone (40%), Rondinella (20%).
Winifikacja i system produkcji: Miękkie tłoczenie wybranych winogron, pierwsza fermentacja przez 10-12 dni w kontrolowanej temperaturze (24-25°C.), Konserwacja w termokondycjonowanych zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 3 miesiące. Refermentacja „Ripasso” w lutym/marcu poprzez drugą fermentację wina na skórkach powstałych po
produkcji wina Amarone. Wyjątkowość naszego „Decus Ripasso” polega na tym, że podczas drugiej fermentacji dodajemy suszone winogrona.
Dojrzewanie w beczkach z drewna dębowego przez ponad rok, butelkowanie na zimno w sterylnej linii rozlewniczej.
Wino wytrawne, pełne i intensywne, czerwone, złagodzone długim okresem starzenia w drewnianych beczkach. Wino o intensywnej rubinowej czerwieni.
W nosie intensywne, delikatne, z zapachami wybranych drewnianych beczek, na podniebieniu pełne i aksamitne.
Temperatura serwowania: Podawać w temperaturze pokojowej (18-19°C).
Wino można leżakować 8-10 lat po zbiorach winogron. Przechowywać w świeżym, suchym i ciemnym miejscu.
Wino do pieczeni, mięs z grilla, dziczyzny i dojrzałych serów.
Cechy produktu
Etykiety | Wytrawne,Czerwone,Włochy,Corvina,Rondinella |
Rocznik | 2019 |
Pojemność | 750 ml |
Producent | Lenotti Cantine |
Kolor | czerwone |
Rodzaj | wytrawne |
Szczep | Corvina, Corvinone, Rondinella |
Kraj | Włochy |
Apelacja | DOC |