Momento Coffee Roastery Espresso Dreamer kawa ziarnista Kolumbia/Brazylia 250g
towar niedostępny
Opis
Momento Coffee Roastery Espresso Dreamer kawa ziarnista Kolumbia/Brazylia 250g
Speciality Blend 50% Kolumbia/ 50% Brazylia
Kraj: Kolumbia, Brazylia
Farma, Region: Popayan Reserve & Fazenda Santo Antonio
Właściciel: Popayan Reserve cooperative (Cofinet) & Patricia Coelho
Odmiana: Colombia & Castillo / Acaia
Obróbka: Washed & Natural
SCA Score: 84
Smak: pomarańcze, czekolada, czerwone owoce
Zdecydowaliśmy się na połączenie soczyście owocowej Kolumbii z klasyczną Brazylią w proporcji 1:1. Wyszła kawa – marzenie!
50% to ziarna z Popayán reserve, który znajduje się w departamencie Cauca na wysokości 1700 m n.p.m. Topografia regionu jest idealna do uprawy znakomitej jakości kawy. Tak zwana Meseta de Popayan jest chroniona przez pasmo górskie w Andach, które pomaga generować jednorodny klimat do produkcji kawy.
W produkcję kawy zaangażowanych jest 65 mikro producentów z tego regionu.
Pozostałe 50% to Arabika jakości speciality prosto z brazylijskiej farmy Fazenda Santo Antonio, którą odwiedziliśmy w maju 2022.
To nasza podstawowa kawa espresso, której używamy również w mieszankach Dreamer i Player.
Farma Santo Antonio znajduje się w regionie Mogiana, godzinę drogi od miasta Espirito Santo do Pinhal. Usytuowana jest,
jak na brazylijskie warunki, relatywnie wysoko, bo aż 1100 m n.p.m. Plantacja nazwana jest na cześć kaplicy znajdującej
się na posesji, poświęconej patronowi małżeństw. Właścicielką plantacji jest Patricia Coelho, która wraz z mężem Mauricio
zajmuje się farmą. Santo Antonio rozciąga się na ponad 24 ha i jest w posiadaniu rodziny Coelho od ponad 100 lat.
Patricia kładzie duży nacisk na ochronę środowiska oraz harmonię na farmie. Każdego roku 35% krzewów kawowca jest przycinane
systemem ‘pruning’, a uzyskane drewno oraz chrust są wykorzystywane do napędzania mechanicznych suszarek. Natomiast łupinki
kawowca są wykorzystywane jako nawóz. Dodatkowo, Patricia zainwestowała w ule, co pomaga w zapylaniu krzewów kawowca.
To był ogromna przyjemność osobiście poznać Patricię. Jak sama skromnie stwierdziła, jej mikro plantacja nie może się równać
wielkością z innymi gospodarstwami. Być może, jednak naszym zdaniem niewiele z nich może konkurować jakością z Santo Antonio.
Espresso:
Sugerowane początkowe ratio: 18gram kawy, 36-40ml uzysku w ciągu 25-28 sekund.
Profil Palenia:
Medium
Kawa idealnie spisuję się w automatycznych oraz kolbowych ekspresach ciśnieniowych, kawiarce, french pressie.
Cechy produktu
Data palenia | 20/10/2023 |
Przeznaczenie | automatyczne oraz kolbowe ekspresy ciśnieniowe, kawiarce, french pressie. |
Palenie | średnie |
Zawartość kofeiny | średnia |
Opakowanie | 250g |