Hiszpania
Kategorie
Producent
- Alvaro Palacios S.L. (1)
- Anecoop-Cheste Agraria (2)
- Bodega Cuatro Rayas (2)
- Bodega del Segura (1)
- Bodega San Mames (1)
- Bodega Sommos (6)
- Bodegas Alceño S.A. (1)
- Bodegas Añadas (4)
- Bodegas Arraez (1)
- Bodegas Arzuaga Navarro (1)
- Bodegas Condado de Haza (1)
- Bodegas Emilio Moro (4)
- Bodegas Granbazan (1)
- Bodegas Loli Casado (8)
- Bodegas Martin Codax S.A.U (2)
- Bodegas Migueal Merino (1)
- Bodegas Palacios Remondo S.A (1)
- Bodegas Pedro Escudero (1)
- Bodegas Ramón Bibao S.A (2)
- Bodegas Roda (2)
- Bodegas Rueda Perez (4)
- Bodegas Santalba (1)
- Bodegas Saura (1)
- Codorniu S.A. (5)
- Covinca (2)
- Familia Oliveda (4)
- Felix Solis (2)
- Gonzalez Byass (2)
- La Vina La Font de la Figuera (2)
- Marques de Riscal (1)
- Miguel Torres (9)
- Mureda (2)
- Pago de Carraovejas (1)
- Real Sitio de Ventosilla (3)
- Veiga da Princesa (3)
- Vetiver (1)
- Vinos del Viento (1)
Cena
-
Od:
Do:
Hiszpania
Słodkie i wytrawne wino hiszpańskie
Jest to kraj pełen skrajnych różnic i gorącego temperamentu. Tak też można opisać tamtejsze wina – niektóre z nich ciężkie, bardzo charakterne, inne zaś lekkie i orzeźwiające. Duże zróżnicowanie klimatyczne sprawia, że trunki z każdego regionu będą cechować się zupełnie innymi walorami smakowymi i zapachowymi. Choć Hiszpania cieszy się zdecydowanie największym areałem poświęconym uprawie winorośli (sięga on 1 mln hektarów), to pozostaje dopiero trzecim producentem w Europie. Nie zmienia to faktu, że hiszpańskie wina cieszą się ogromnym zainteresowaniem.
#PODZIAL
Historia winiarstwa hiszpańskiego
Pierwsze ślady upraw winorośli na Półwyspie Iberyjskim sięgają nawet tysiąca lat p.n.e. Najprawdopodobniej to osadnicy feniccy i greccy przywieźli tu ze sobą różne ich odmiany, by raczyć się winem w nowych koloniach. Szersza ekspansja miała jednak miejsce w okresie Imperium Rzymskiego.
Przez wieki wina hiszpańskie cieszyły się dużym uznaniem. W XIX wieku jednak niewiele brakowało, a większość dorobku zostałaby zaprzepaszczona. Wszystko przez plagę filoksera wińca, czyli groźnego gatunku mszyc, które upodobały sobie tamtejsze plantacje. Był to bodziec do gruntownej modernizacji winnic. Tak w Hiszpanii rodziło się nowoczesne winiarstwo. Obecnie przemysł ten podlega mocnej regulacji, a wino jest jednym z najchętniej spożywanych na całym świecie. Najpopularniejszymi hiszpańskimi regionami, w których uprawia się wysoko cenione wina, są Rioja, Nawarra, Priorat, Galicia i La Mancha.
Zróżnicowany klimat – różne wina
To duży kraj, w którym ściera się co najmniej kilka typów klimatu. Północna i północnozachodnia część terytorium pozostaje pod silnym wpływem Atlantyku. Ze względu na szerokość geograficzną jest tu dość ciepło, jednak panuje też wysoka wilgotność (częste deszcze), a zimą bywa chłodno. Zagrożeniem dla upraw są również wiosenne przymrozki. Południowy wschód charakteryzuje się odmiennymi warunkami. W Katalonii są one idealne pod uprawę winorośli. Wpływ na to ma odpowiednio wysoka temperatura. Z drugiej strony dzięki dużej wysokości n.p.m., a także samemu oddziaływaniu Morza Śródziemnego, upały nie są tak dokuczliwe i nie zagrażają hodowli.
Sucha Meseta – gwarancja doskonałego smaku wina
Odcięta pasmami górskimi od mórz wysoko położona Meseta jest sucha i gorąca latem. Zimą natomiast temperatura często spada poniżej zera. Występują również duże wahania dobowe. Nieprzyjazne warunki? Nie dla każdego szczepu. Klucz stanowi odpowiednia technika hodowli. Nasadzenie krzewów jest rzadkie, aby każda roślina mogła czerpać z gleby wodę, minerały i inne składniki odżywcze, jakich potrzebuje. Klimat ten ma swoje zalety – właściciele winnic nie muszą obawiać się o to, że ich uprawy będą zmagały się z pleśnią lub grzybami.
Najpopularniejsze czerwone szczepy
Królową hiszpańskich win jest odmiana tempranillo, hodowana zarówno na północy, jak i w centralnej części kraju. Najlepiej rozwija się w ciepłych temperaturach – wówczas owoce nabierają przyjemnej słodyczy, a wino zrobione z nich cechuje się wyjątkowym aromatem. Tempranillo często miesza się z innymi szczepami, w tym równie popularną garnachą, graciano czy cabernet sauvignon.
Powszechnie uprawiana jest wspomniana garnacha tinta, z której wytwarza się wino różowe. Do ciemnych odmian natomiast należy monastrell, charakteryzująca się grubą skórką, co pomaga jej przetrwać ekstremalne warunki pod postacią suszy i upałów. Powstają z niej wytrawne, ale nisko kwasowe wina o wyrazistej, ciemnoczerwonej barwie.
Grona do białych win wytrawnych
Wśród winorośli służących do wyrobu białych win, należy wymienić przede wszystkim szczep airen. Hodowany głównie w La Manchy, charakteryzuje się dużą odpornością na upał i suszę. Z tej odmiany wyrabia się Brandy de Jerez. Wielu winiarzy jednak wyrabia z airen wino wytrawne.
W północno-zachodniej części kraju uprawiana jest albarino. Cechuje ją gruba skórka i wysoka kwasowość. Wino uzyskiwane z tych gron charakteryzuje świeżość, a w smaku i zapachu przebijają się cytrusy. Często mieszaną trójcą zaś są szczepy parellada, xarello i macabeo, hodowane głównie przez katalońskie winnice. Co zyskuje się z takiego połączenia? Niepowtarzalne wino musujące Cava.
Wina hiszpańskie, na które warto zwrócić uwagę
Olbrzymia oferta hiszpańskich winnic sprawia, że czasem trudno jest wybrać odpowiedni trunek. Dlatego podpowiadamy, jakie wina są warte szczególnej uwagi, choć zachęcamy również do eksperymentowania ze smakami.
Rioja
To najpopularniejsze wino hiszpańskie. Produkuje się je przede wszystkim z odmiany tempranillo. Czerwone, zwykle wytrawne. Można raczyć się zarówno młodym trunkiem, charakteryzującym się przyjemnymi, owocowymi akcentami, jak i długowiecznym, co gwarantuje bardziej wykwintne wrażenia.
Cava
Wytwarzana podobną techniką, co francuski szampan. To wino musujące produkowane jest przede wszystkim w regionie Penedes. Może być mocno wytrawne, jak i delikatnie słodkie. Zawsze jednak charakteryzuje się niezwykłą aksamitnością i rześkością smaku.
Sherry
To zdecydowanie jedno z najlepszych win hiszpańskich. Powstaje zazwyczaj w apelacjach Andaluzji – Jerez i Sanlucar de Barrameda. Uzyskiwane ze szczepów palomino, pedro ximenez i moscato gordo. Wzmacniane jest po fermentacji spirytusem winogronowym.