Opcje przeglądania
Kategorie
Cena
  • od
    do

Izraelskie wino

Hebrajskie „jajin”, greckie „oinos” i łacińskie „vino” – trzy różne słowa, które łączy jeden wspólny mianownik – wino. To najprawdopodobniej właśnie pierwszy z tych języków dał początek nazwie tego szlachetnego trunku. I choć historia winiarstwa w Izraelu została gwałtownie przerwana, to dzisiaj, po wielu latach, znów możemy się nim raczyć, a izraelskie wina są coraz bardziej widoczne i doceniane przez specjalistów. Duże znaczenie ma tu unowocześniony przemysł, który pozwala efektywniej pracować na niewielkim areale, a także charakterystyka lokalnych mikroklimatów, gwarantujących zróżnicowanie smaku.

Wino z Izraela

Ocena (13 ocen):

Średnia ocena: 4.7 ⭐⭐⭐⭐

Historia winiarstwa izraelskiego

Basen Morza Śródziemnego jest naturalnym środowiskiem winorośli. Jednak to właśnie w tej części Bliskiego Wschodu jej uprawa na trunek ma prawdopodobnie najstarsze tradycje. Na północy Izraela dzisiaj można znaleźć mnóstwo pozostałości starożytnych tłoczni wina, datowanych na co najmniej 2000 lat p.n.e., a niektóre podobno są starsze nawet o kolejny tysiąc lat!

O tym, jak istotne było i wciąż pozostaje wino dla izraelskiej kultury, najlepiej świadczy jego obecność w Biblii, zarówno w Starym, jak i Nowym Testamencie. Dość powiedzieć, że tradycja ta została przeniesiona również do chrześcijaństwa – wszak Chrystus zmienił wodę w wino w czasie wesela w Kanie Galilejskiej, a także dzielił się nim z uczniami w czasie ostatniej wieczerzy.

Upadek i odrodzenie winiarstwa izraelskiego

Burzliwa historia Izraela sprawiła jednak, że winiarstwo w tamtym regionie na wiele lat zniknęło. Wpływ na to miały dwa wydarzenia. Pierwszym była Wojna żydowska, jak określa się powstanie Żydów przeciw Rzymianom, które rozegrało się w latach 66-73 r. n.e. Wówczas prowincja ta została w dużej mierze zniszczona, a lokalna gospodarka upadła niemal całkowicie.

Niegdyś prosperujące winnice zniknęły, a pamięć o winach izraelskich niemal się zatarła. Dopiero z końcem XIX wieku baron Edmond de Rothschild założył winiarnię Carmel w miejscowości Zichron Yakow na północy kraju. Monopol trwał blisko 100 lat, aż w końcu, w roku 1976 grupa entuzjastów wina zasadziła na wzgórzach Golan jedną z kalifornijskich odmian winorośli. W 1986 roku zaś zaczęli na pełną skalę produkować trunek, który udało się z nich wytworzyć. To był przełom, gdyż z czasem wina izraelskie zaczęły trafiać na światowy rynek, a w kraju powstawało coraz więcej winiarni, także małych – butikowych.

Współczesna uprawa wina w Izraelu

Dzisiaj najwięcej winiarni działa w 4 regionach kraju – Galilei ze wzgórzami Golan, w Samarii, na wzgórzach Judzkich i pustyni Negew. Wpływy klimatu śródziemnomorskiego, pustynnego i subtropikalnego sprzyjają powstawaniu różnych mikroklimatów, doskonałych dla uprawy zupełnie odmiennych od siebie szczepów winorośli, szczególnie tych międzynarodowych.

Najpopularniejszą odmianą jest cabernet sauvignon, a tuż po nim chardonnay, merlot, sauvignon blanc, riesling i syrah. Wina izraelskie charakteryzują się mocnym, owocowym smakiem. Wśród nich dominują nuty egzotyczne i kandyzowane. Nie brak też woni kwiatów. Leżakowanie zaś odbywa się zazwyczaj w beczkach z drewna francuskiego lub amerykańskiego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl