Włoskie wino w naszym sklepie internetowym

Tradycja winiarstwa we Włoszech sięga setek lat poprzedzających powstanie Imperium Rzymskiego. To tutaj, na słonecznym, a jednocześnie niezwykle zróżnicowanym Półwyspie Apenińskim, Etruskowie, osadnicy greccy, a także wiele innych ludów, docenili wyjątkowe warunki do uprawy winorośli. Prawdziwy rozkwit przyszedł wraz z okresem rzymskim. Wtedy to winiarnie rozprzestrzeniły się na całym półwyspie, dzięki czemu dzisiaj możemy raczyć podniebienia trunkami o najróżniejszym smaku czy barwie. Wina włoskie to wciąż światowa czołówka!

Wino z Włoch

Ocena (13 ocen):

Średnia ocena: 4.5 ⭐⭐⭐⭐

Regiony winiarskie we Włoszech

Siłę Włoch stanowi zróżnicowanie klimatu, jaki panuje na Półwyspie Apenińskim. Północ jest znacznie chłodniejsza, na co wpływa bliskie sąsiedztwo Alp. Centrum charakteryzuje się większym umiarkowaniem i ciepłem, natomiast południe – wilgotnością i upałami. Temperatury, siła nasłonecznienia, a także wilgotność czy nawet zróżnicowanie gleb mają ogromne znaczenie dla smaku i aromatu wina.

Czym charakteryzują się trunki z poszczególnych regionów? Te pochodzące z północy zazwyczaj cechuje większa kwaśność. Dodatkowo wzbogacone są nutami przypraw i zielonych owoców. Leżący na zachodzie Piemont to ojczyzna wielu cenionych win, szczególnie z takich odmian winorośli jak nebbiolo czy dolcetto. Wschodnie Veneto dostarcza takich produktów jak musujące Prosecco, Amarone i Ripasso. Północno-wschodnie wybrzeże Włoch to także wyjątkowo dobre wina białe, w tym te powstałe z odmiany pinot grigio.

Centrum kraju gwarantuje nieco inne walory smakowe. Umiarkowany, a przy tym ciepły klimat sprzyja szczepom, z których produkuje się trunki cechujące się kwasowością, ale wzbogacone m.in. o aromat dojrzałych owoców. Ważnym regionem jest również Toskania. To tu powstaje m.in. cenione przez Polaków czerwone wino Chianti Classico. Znajdująca się w tym pasie Romania to miejsce uprawy sangiovese i ugni blanc. Umbria z kolei słynie z białego wina Orvieto.

Słoneczne południe to idealne nasłonecznienie i bogactwo różnorodnych gleb. Nic dziwnego więc, że Apulia jest regionem, w którym produkuje się ogromne ilości wina, a co najważniejsze – z najróżniejszych gatunków. Stawiając na produkty południowych Włoch, warto sięgnąć po Primitivo di Manduria. Nie można zapomnieć też o produktach z dwóch największych włoskich wysp – Sardynii i Sycylii. Vermentino oraz Marsala to trunki uwielbiane przez każdego smakosza, jak i amatora. Jeśli zastanawiacie się Państwo, które z oferowanych przez nasz sklep internetowy włoskich win wybrać, poniżej prezentujemy zdecydowanie warte spróbowania rodzaje.

Prosecco - wytrawne włoskie wino

To białe wino musujące, zwykle wytrawne, które produkowane m.in. w Veneto. Producenci dbają o feerię smaków i aromatów, zapewniając nuty owoców tropikalnych, w tym melona miodowego, a także cytrusów. Działa przyjemnie orzeźwiająco, dzięki czemu jest idealne na gorące letnie dni.

Klasyczne wino z Włoch Chianti Classico

Klasyczne Chianti to bogactwo idealnie wyważonych aromatów, dojrzewające 12 miesięcy w dębowych beczkach. Charakteryzuje się głębokim rubinowym kolorem, a w smaku wyczuwalne są nuty dojrzałych, najczęściej czerwonych owoców. Przez nie zaś przebija się przyjemna kwasowość.

Primitivo di Manduria

Szczep primitivo cieszy się szybko rosnącą popularnością wśród Polaków. Primitivo di Manduria to czerwone wino produkowane w Apulii, które charakteryzuje się głęboką barwą z delikatnymi fioletowymi przebiciami. W zapachu wyraźnie czuć aromaty różnych owoców.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl