Nowa Zelandia
Nowa Zelandia
Wina nowozelandzkie
Pełne bogatego smaku wina z Nowej Zelandii pojawiły się na światowych rynkach dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Bardzo szybko zyskały w oczach najbardziej doświadczonych sommelierów i obecnie są w asortymencie większości ekskluzywnych restauracji. Ta niewielkich rozmiarów wyspa znana jest przede wszystkim z aromatycznych i świeżym smakiem białego wina pochodzącego ze szczepu savignon blanc. To jednak nie jedyne, co oferuje ta bajecznie zielona kraina zanurzona w klimacie morskim z obfitą porą deszczową. Odmian w Nowej Zelandii jest znacznie więcej, co dyktują przede wszystkim warunki klimatyczne panujące w poszczególnych regionach geograficznych kraju.
#PODZIAL
Wina z Nowej Zelandii
Najbardziej znaną w Nowej Zelandii odmianą wina wytrawnego jest sauvignon blanc. Wyróżnia go mocny, wyrazisty smak owoców passiflory, chociaż warto zaznaczyć, że stopień wyczuwalnej kwasowości znacznie różni się między szczepami pochodzącymi z południa i północy wyspy. Niektóre z nich dają także posmak zielonej papryki i agrestu. Nie mniej popularną białą odmianą jest chardonnay. Dominującymi nutami są w tym przypadku cytryna, owoce tropikalne i słodkie przyprawy korzenne. Nie sposób nie wspomnieć także o czerwonym winie pinot noir. Tutaj pierwsze skrzypce grają soczyste owoce z dojrzałymi taninami. Równie dużą popularnością cieszą się szczepy merlot oraz cabernet sauvignon.
Pomimo faktu, że Nowa Zelandia jest dziś na 18 miejscu w produkcji win o światowym zasięgu, to zajmuje czołową lokatę, jeśli chodzi o ich jakość i skalę eksportu.
Wina z regionu Marlborough
Jednym z najważniejszych regionów Nowej Zelandii, które słyną z uprawy win, jest Marlborough na południowej części wyspy (aż 2/3 krajowej uprawy winogron). Klimat tej części kraju wyróżnia się długim okresem wegetacji, bardzo dobrym nasłonecznieniem, dużą przepuszczalnością gleby i skutecznym osłonięciem przed wiatrami napływającymi z południa (łańcuch górski Kaikoura). Owoce dojrzewają w tym rejonie powoli, co pozwala na uzyskanie wyraźnych nut z idealnie wyważoną kwasowością.
Zdecydowana większość winnic jest zlokalizowana w dolinach Wairau i Awatere. Najpopularniejszym szczepem hodowanym w Marlborough jest bez wątpienia sauvignon blanc. W nieco mniejszej skali produkuje się lekkie wino wytrawne musujące o średnim ciele, w tym pinot noir. W ustach wyczuwa się smak dojrzałych tanin, a także aromat żurawiny i wiśni.
Najlepszej jakości wina nowozelandzkie oferuje nasz sklep internetowy Ritex. Znajdziesz w nim najciekawsze smaki, zawsze w dobrej cenie i z gwarancją najwyższej jakości. W razie pytań zapraszamy do kontaktu.