Dobra kawa ziarnista w wielu rodzajach

Czarna porzeczka, limonka, ananas, kokos, orzech makadamia, mleczna czekolada, a także ciężkie ziemne i dymne nuty – te i wiele innych aromatów możesz wyczuć w dobrej kawie ziarnistej. W zależności od pochodzenia i odmiany ziarna potrafią znacznie różnić się między sobą wielkością, kształtem, a także profilem smakowym. Inne doznania na podniebieniu pozostawią lekkie afrykańskie Arabiki z Kenii czy Etiopii, inaczej smakują kawy z południowoamerykańskich plantacji, a odmiany z rejonów Azji Południowo-Wschodniej to zdecydowanie najcięższy kaliber – przeważają tu głębokie korzenno-ziemne akcenty.

Kawa ziarnista

Ocena (16 ocen):

Średnia ocena: 4.4 ⭐⭐⭐⭐
nowość
Caffe del Doge Rosso ziarnista 250g Caffe del Doge Rosso ziarnista 250g
Producent: Caffe Del Doge
Cena: 25,00 zł
zobacz więcej
promocja
LAVAZZA CREMA E GUSTO FORTE 1KG LAVAZZA CREMA E GUSTO FORTE 1KG
Producent: Lavazza
Cena: 34,99 zł 39,99 zł
szt.
zobacz więcej
promocja
Lavazza Crema e Gusto Forte 1kg zestaw x 6 Lavazza Crema e Gusto Forte 1kg zestaw x 6
Producent: Lavazza
Cena: 203,99 zł 239,94 zł
szt.
zobacz więcej
promocja
Lavazza Qualito Oro 1kg zestaw x 6 Lavazza Qualito Oro 1kg zestaw x 6
Producent: Lavazza
Cena: 302,00 zł
zobacz więcej
New York Extra kawa ziarnista1 kg  Świeża data palenia New York Extra kawa ziarnista1 kg Świeża data palenia
Producent: New York Caffe
Cena: 99,99 zł 115,00 zł
zobacz więcej
promocja

Najlepsza kawa ziarnista

Nie da się ukryć, że numerem jeden jest kawa ziarnista odmiany Arabica – zdecydowanie warta swojej ceny. Ponieważ odpowiedzialne za jej smak i aromat olejki eteryczne i terpeny błyskawicznie się utleniają, stąd też ziarna najlepiej zmielić bezpośrednio przed zaparzeniem. Profil smakowy otrzymanego naparu zależy od wielu czynników, takich jak:

  • miejsce pochodzenia – ma tutaj znaczenie zarówno kraj, jak i konkretna plantacja; jej położenie i wysokość nad poziomem morza oraz panujące tam specyficzne warunki klimatyczno-glebowe,
  • sposób uprawy – jednymi z najciekawszych smakowo kaw są te, pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów ani toksycznych środków ochrony roślin, a proces zbiorów i suszenia przebiega całkowicie naturalnie,
  • metoda obróbki po zbiorze – ziarna preparowane na mokro i na sucho cechuje zupełnie różny profil smakowy,
  • sposób palenia – jego długość, tempo i temperatura są kluczowe dla smaku i aromatu naparu.

Dobre kawy ziarniste

Po otwarciu opakowania już na pierwszy rzut oka widać, czy kawa, którą trzymasz w ręku, jest singlem czy mieszanką. Singiel to jednorodna, pochodząca z konkretnej plantacji i z tego samego zbioru Arabica. Poznasz go łatwo po tym, że wszystkie ziarna mają bardzo zbliżoną wielkość i podobny kształt, zazwyczaj pochodzą też z jednego palenia. W przypadku mieszanek wewnątrz opakowania możesz dostrzec bogatą mozaikę różnej wielkości i kształtu ziaren – od suchych, o ciepłym cynamonowym odcieniu, aż po pokryte kropelkami tłuszczu, wpadające w ciemne tonacje brązu.

Staranna selekcja ziaren to sekret dobrej kawy. Warto dokładnie przyjrzeć się ich strukturze – powinny być całe, ładne, równomiernie wykształcone, nie mogą być zdeformowane, połamane, ani tym bardziej spleśniałe.

Jasno czy ciemno palona?

To zależy. Inna kawa będzie odpowiednia na dripa, inna do kawiarki, jeszcze inna do ekspresu ciśnieniowego. Jeśli lubisz złożoność i głębię, którą nadają obecne w naparze kwiatowo-owocowe akcenty, sięgnij po jaśniejsze ziarna odmiany Arabica. Miłośnicy klasycznego włoskiego cappuccino prawdopodobnie wybiorą dla siebie kawy ciemniejsze o małej kwasowości, które lepiej komponują się z mlekiem.

Jasno, średnio, ciemno i bardzo ciemno palone mogą wyjść ziarna spod ręki doświadczonego coffee roastera. Jak dobrać stopień palenia do sposobu zaparzania? Kluczowym kryterium jest w tym przypadku długość ekstrakcji, czyli czas, w którym zmielona kawa pozostaje w kontakcie z wodą.

Kawa mielona w naszym sklepie - Arabica i inne rodzaje

Szlachetna odmiana Arabica wybornie smakuje przyrządzona alternatywnymi metodami, takimi jak drip czy chemex. Aby wydobyć z niej najciekawsze akcenty, ziarna do "alternatyw" praży się powoli metodą slow roast, aż do momentu osiągnięcia przez nie jasnych odcieni brązu. Jest to tzw. palenie cynamonowe, które przerywa się pomiędzy pierwszym a drugim crackiem.

Jeśli korzystasz z włoskiej kafetiery, wypróbuj zarówno jasne, jak i średnie palenie. Dzięki temu doświadczysz na języku złożoności, a nie tylko intensywnej goryczy. Najciemniejsze kawy ziarniste przeznaczone są do ekspresu ciśnieniowego ze względu na bardzo krótki czas ekstrakcji. Jednak i tutaj nigdy nie będą to czarne jak noc ziarna, przepalone daleko poza drugi crack.

Ile kosztuje dobra kawa? Jej ceny kształtują się różnie, jednak warto zapłacić nieco więcej za wysoką jakość, która w połączeniu z odpowiednią metodą parzenia sprawi, że każda filiżanka stanie się przede wszystkim ciekawym, intensywnym i intrygującym doznaniem smakowym.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl