Opcje przeglądania
Kategorie
Cena
  • od
    do

Herbata z Indii

Oferujemy Państwu wyborne, oryginalne herbaty sprowadzane prosto z Indii. Są one wyjątkowo aromatyczne, zachwycają bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. W ofercie posiadamy najlepsze, najbardziej popularne odmiany indyjskie, które z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi nowych smaków. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym asortymentem produktów.

Herbata z Indii

Ocena (13 ocen):

Średnia ocena: 4.5 ⭐⭐⭐⭐

Republika Indii jest drugim, największym producentem herbat na całym świecie, a sam ten napój na stałe wpisany jest w kulturę i obyczaje tego kraju. W Indiach znajduje się wiele plantacji, na których uprawiane są krzewy herbaciane. Do największych, oferujących herbatę najwyższej jakości, należą Darjeeling, Niligrii i Asam.

Herbata indyjska Darjeeling

Darjeeling to region, który słynie z wielu rodzajów herbat. Mimo tego, że na terytorium tym zaczynano głównie od produkcji czarnej odmiany, dziś produkuje się tam także herbaty indyjskie zielone oraz białe. Darjeeling jest niezwykle łagodna, dlatego do jej zaparzania używa się wody o średniej temperaturze 85 stopni. W smaku przeważają nuty kwiatowe i owocowe, ma jasną, miedzianą barwę, natomiast jej aromat unosi się nad filiżanką przy procesie parzenia. Darjeeling to idealny wybór dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z herbatami z Indii.

Indyjska herbata Niligrii

Niligrii to mało znany region Indii znajdujący się w północnej części kraju. Herbaty z tego rejonu niełatwo dostać w „czystej postaci”. Ze względu na to, że plantacje w Niligrii są dość niewielkie, produkty tego typu na ogół trafiają do mieszanek English Breakfast. Jednak Ci szczęściarze, którym udaje się dostać oryginalną indyjską herbatę z Niligrii, twierdzą, że jej smak jest nieco pikantny, odrobinę cytrusowy, z wyczuwalną nutką słodyczy. Herbaty z Niligrii są łatwe w przygotowaniu. Jedna łyżeczka suszu wystarczy na 200 ml napoju, który zalewa się wodą w temperaturze 90–95 stopni. Po około 3 minutach można już cieszyć się wyborną esencją.

Herbata indyjska Asam

Asam to największy producent herbaty na całym świecie, który doczekał się nawet własnej nazwy krzewów herbacianych, znanych jako camellia assamica. Region ten położony jest w północno-wschodnich Indiach. Herbaty Assam są mocne, nieco gorzkawe i cierpkie, wpływ na to ma tropikalny klimat – mokry i deszczowy. Czarne indyjskie odmiany Asam doskonale nadają się do bawarki i chai masali, często występują również w mieszankach English Breakfast. Osoby nieprzepadające za cierpkim smakiem herbaty mogą dosłodzić ją cukrem lub miodem. Asam parzy się w temperaturze 90–95 stopni, na 200 ml naparu wystarczy jedna łyżeczka suszu. Zalecany czas parzenia wynosi około 3 minut, jednak wydłużając go, sprawimy, że herbata będzie łagodniejsza i utraci swój goryczkowy smak.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl