Kawa 100% Arabica ziarnista

Czym jest dla Ciebie smak naprawdę dobrej kawy? Jeśli w porannej małej czarnej poszukujesz harmonijnego dopełniania się kwasowych i gorzkawych akcentów, intrygującej złożoności i głębi, warto sięgnąć po 100% ziarnistą mieszankę Arabica. Jej wyrafinowany smak zadowoli największych koneserów tego aromatycznego, kofeinowego naparu. Ta szlachetna odmiana wyróżnia się bardzo bogatym profilem, zależącym z jednej strony od pochodzenia i typu obróbki po zbiorze, z drugiej od metod palenia surowych ziaren oraz sposobu zaparzania.

Kawa 100% Arabica

Ocena (12 ocen):

Średnia ocena: 4.6 ⭐⭐⭐⭐
Lavazza Tierra Peru - Ande kawa mielona 180 g Lavazza Tierra Peru - Ande kawa mielona 180 g
Producent: Lavazza
Cena: 18,50 zł
zobacz więcej
Illy Espresso kawa mielona 250g Illy Espresso kawa mielona 250g
Producent: Illy Caffe
Cena: 28,90 zł 39,50 zł
szt.
zobacz więcej
promocja
Illy Espresso kawa mielona 250g zestaw x 12 Illy Espresso kawa mielona 250g zestaw x 12
Producent: Illy Caffe
Cena: 340,00 zł 346,80 zł
szt.
zobacz więcej
promocja
promocja
Lavazza Qualito Oro 1kg zestaw x 6 Lavazza Qualito Oro 1kg zestaw x 6
Producent: Lavazza
Cena: 302,00 zł
zobacz więcej
promocja
Pellini kawa mielona Bio 250g Pellini kawa mielona Bio 250g
Producent: Pellini
Cena: 25,90 zł 29,99 zł
szt.
zobacz więcej
promocja
PELLINI KAWA MIELONA TOP PUSZKA 250G PELLINI KAWA MIELONA TOP PUSZKA 250G
Producent: Pellini
Cena: 20,99 zł 25,00 zł
szt.
zobacz więcej
promocja

Dlaczego kawa 100% Arabica jest lepsza od Robusty?

Robusta to druga obok Arabiki popularna odmiana kawy – niekiedy używana jako jeden ze składników typowo włoskich mieszanek espresso. Charakteryzuje się prawie dwukrotnie większą zawartością kofeiny i daje grubą, aksamitną cremę. Jednak ma ona jeden olbrzymi minus: jej intensywna goryczka potrafi zdominować delikatne kwiatowe i owocowe akcenty obecne w naparze. W praktyce oznacza to, że niezależnie od składu, kompozycje z dodatkiem Robusty smakują w zasadzie tak samo. Chcąc więc rozkoszować się smakiem dobrej kawy, warto sięgnąć po single lub mieszanki 100% Arabica.

Najlepsza kawa Arabica

Wyjątkowe ziarniste Arabiki z Etiopii czy Kenii urzekają świeżością czarnej porzeczki, limonki, grejpfrutów i moreli. To kawy bardzo harmonijne, o zrównoważonej kwasowości i goryczce oraz niewielkiej gęstości.

Południowoamerykańskie ziarna z Brazylii, Kolumbii, Hondurasu czy Peru to połączenie orzechów z mleczną czekoladą i korzennymi akcentami. Mamy tutaj zbalansowaną słodycz, zdecydowanie większe body i dłuższą końcówkę. Ten typ doskonale łączy się z mlekiem.

W złożonych kawach z Indonezji pierwsze skrzypce grają ziemne i dymne nuty w akompaniamencie korzennych i kwiatowych akcentów.

Sztuka palenia ziaren

Rosnące w wysokogórskim klimacie i dojrzewające dłużej odmiany Arabica, można z powodzeniem palić ciemniej niż te delikatniejsze i rosnące niżej. Dla przykładu łagodny brazylijski Santos, przepalony, stanie się płaski i nijaki, tracąc całą głębię i finezję smaku, podczas gdy kawy z Gwatemali czy Jemenu można bezpiecznie prażyć nieco mocniej.

Odpowiednie palenie to sztuka, która pozwala uchwycić niepowtarzalny charakter każdej kawy. To moment, w którym gorzkość, słodycz i kwasowość wzajemnie się dopełniają, a napar zyskuje harmonię i złożoność smaku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl