100% Arabica
Kawa 100% Arabica ziarnista
Czym jest dla Ciebie smak naprawdę dobrej kawy? Jeśli w porannej małej czarnej poszukujesz harmonijnego dopełniania się kwasowych i gorzkawych akcentów, intrygującej złożoności i głębi, warto sięgnąć po 100% ziarnistą mieszankę Arabica. Jej wyrafinowany smak zadowoli największych koneserów tego aromatycznego, kofeinowego naparu. Ta szlachetna odmiana wyróżnia się bardzo bogatym profilem, zależącym z jednej strony od pochodzenia i typu obróbki po zbiorze, z drugiej od metod palenia surowych ziaren oraz sposobu zaparzania.
#PODZIAL
Dlaczego kawa 100% Arabica jest lepsza od Robusty?
Robusta to druga obok Arabiki popularna odmiana kawy – niekiedy używana jako jeden ze składników typowo włoskich mieszanek espresso. Charakteryzuje się prawie dwukrotnie większą zawartością kofeiny i daje grubą, aksamitną cremę. Jednak ma ona jeden olbrzymi minus: jej intensywna goryczka potrafi zdominować delikatne kwiatowe i owocowe akcenty obecne w naparze. W praktyce oznacza to, że niezależnie od składu, kompozycje z dodatkiem Robusty smakują w zasadzie tak samo. Chcąc więc rozkoszować się smakiem dobrej kawy, warto sięgnąć po single lub mieszanki 100% Arabica.
Najlepsza kawa Arabica - mielona i ziarnista
Wyjątkowe ziarniste Arabiki z Etiopii czy Kenii urzekają świeżością czarnej porzeczki, limonki, grejpfrutów i moreli. To kawy bardzo harmonijne, o zrównoważonej kwasowości i goryczce oraz niewielkiej gęstości.
Południowoamerykańskie ziarna z Brazylii, Kolumbii, Hondurasu czy Peru to połączenie orzechów z mleczną czekoladą i korzennymi akcentami. Mamy tutaj zbalansowaną słodycz, zdecydowanie większe body i dłuższą końcówkę. Ten typ doskonale łączy się z mlekiem.
W złożonych kawach z Indonezji pierwsze skrzypce grają ziemne i dymne nuty w akompaniamencie korzennych i kwiatowych akcentów.
Sztuka palenia ziaren
Rosnące w wysokogórskim klimacie i dojrzewające dłużej odmiany Arabica, można z powodzeniem palić ciemniej niż te delikatniejsze i rosnące niżej. Dla przykładu łagodny brazylijski Santos, przepalony, stanie się płaski i nijaki, tracąc całą głębię i finezję smaku, podczas gdy kawy z Gwatemali czy Jemenu można bezpiecznie prażyć nieco mocniej.
Odpowiednie palenie to sztuka, która pozwala uchwycić niepowtarzalny charakter każdej kawy. To moment, w którym gorzkość, słodycz i kwasowość wzajemnie się dopełniają, a napar zyskuje harmonię i złożoność smaku.
100% Arabica
Mocna
Intensywna
Aromatyczna