Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy

New York Caffe

Filtruj / Sortuj
Filtrowanie
Wyzeruj filtry
Sortowanie
Cena
  • Od:
    Do:

Kawa New York Caffe

Mały bar, sprzęt do prażenia kawy i coraz więcej gości - tak w dużym skrócie prezentuje się historia kawy ziarnistej New York Extra. W latach trzydziestych XX wieku stworzył ją Ugo Incerpi, właściciel niewielkiego lokalu gastronomicznego. Usłyszał narzekania kuracjuszy z Włoch i spoza ich granic, że w Montecatini Terme nie ma gdzie się napić porządnej kawy, dlatego postanowił wziąć sprawy w swoje ręce i zajął się tworzeniem oryginalnej receptury. Po wojnie jego spadkobiercy rozpoczęli produkcję na większą skalę w pobliskiej Pistoi, jednak potrafili zachować kameralny charakter palenia i konfekcjonowania wyjątkowych ziaren. Dziś kawa New York Extra to jeden z najbardziej znaczących punktów na mapie najlepszych kaw - dzięki niej Toskania kojarzy się z doskonałym espresso niemal tak samo jak z wielkimi zabytkami Florencji.

#PODZIAL

Wyselekcjonowane gatunki arabiki z Ameryki Łacińskiej

Dla spragnionych intensywnego smaku i doskonałego aromatu włoska kawa ziarnista New York Extra okaże się znakomitym rozwiązaniem. Jej twórca długo poszukiwał idealnego balansu pomiędzy wyselekcjonowanymi gatunkami arabiki pochodzącymi z Ameryki Łacińskiej. Ukoronowaniem kompozycji jest kilkuprocentowy dodatek Jamaica Blue Mountain. To jeden z najdroższych gatunków kawy, uprawiany od XVIII wieku na zboczach Gór Błękitnych na Jamajce. Ciepły i wilgotny klimat wyspy sprawił, że na sporych wysokościach błękitno-zielone ziarna kawowca przyjęły się bez doskonale. Przez ponad trzy stulecia rozwinęła się tam sztuka zbioru i palenia ziaren o intensywnym smaku, ale bez goryczki. Charakterystyczne, jasno palone, wymagają precyzji i dokładności, dlatego ta doskonała kawa osiąga wysokie ceny. Jej obecność w toskańskim bukiecie wystarcza, by uzyskać niezwykle intensywny kawowy zapach i niezrównany smak, który odnajdziemy zwłaszcza w kultowym espresso.

Wypróbuj New York Caffe Extra

Jeśli dobra kawa kojarzy Ci się z klasycznym aromatem, który pojawia się w procesie intensywnego palenia, mieszanka New York Extra został stworzona właśnie dla Ciebie. Wraz z pobudzającym zapachem w dobrym naparze powinien pojawić się równie głęboki smak - z czekoladową nutą, wyrazisty, bez goryczki. Moc smaku i łagodność działania w jednym - New York Extra to kawa stworzona dla tych, którzy piją boski napój nawet kilka razy dziennie. Jej twórca zadbał o niższy pozom kofeiny, dzięki czemu ta włoska kawa ziarnista nadaje się do zaserwowania o każdej porze dnia. 

Espresso, ale nie tylko. Kawa ziarnista New York Extra sprawdzi się w różnych odsłonach

Jak zaparzać i podawać New York Extra? To klasyczna kawa do kawiarki - wszak powstała jeszcze w czasach tradycyjnego sposobu przyrządzania. Jednak większy zapas świeżo palonych ziaren świetnie sprawdza się w automatach, zarówno nowoczesnych ekspresach ciśnieniowych, jak i urządzeniach kolbowych. Jeśli chodzi o klasyczne przygotowanie, można go używać w różnych typach kawiarek: klasycznych i french press. Zdecydowanie najpełniejszy smak uzyskasz w tradycyjnej wersji - kawa ziarnista New York Extra zwyciężyła w wielkim teście espresso przeprowadzonym przez prestiżowy The Gourmet Magazine. Jednak klasyczny smak sprawia, że równie dobrze sprawdzi się niemal we wszystkich rodzajach kawowych napojów.

New York Caffe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium