New York Caffe
Kawa New York Caffe
Mały bar, sprzęt do prażenia kawy i coraz więcej gości - tak w dużym skrócie prezentuje się historia kawy ziarnistej New York Extra. W latach trzydziestych XX wieku stworzył ją Ugo Incerpi, właściciel niewielkiego lokalu gastronomicznego. Usłyszał narzekania kuracjuszy z Włoch i spoza ich granic, że w Montecatini Terme nie ma gdzie się napić porządnej kawy, dlatego postanowił wziąć sprawy w swoje ręce i zajął się tworzeniem oryginalnej receptury. Po wojnie jego spadkobiercy rozpoczęli produkcję na większą skalę w pobliskiej Pistoi, jednak potrafili zachować kameralny charakter palenia i konfekcjonowania wyjątkowych ziaren. Dziś kawa New York Extra to jeden z najbardziej znaczących punktów na mapie najlepszych kaw - dzięki niej Toskania kojarzy się z doskonałym espresso niemal tak samo jak z wielkimi zabytkami Florencji.
#PODZIAL
Wyselekcjonowane gatunki arabiki z Ameryki Łacińskiej
Dla spragnionych intensywnego smaku i doskonałego aromatu włoska kawa ziarnista New York Extra okaże się znakomitym rozwiązaniem. Jej twórca długo poszukiwał idealnego balansu pomiędzy wyselekcjonowanymi gatunkami arabiki pochodzącymi z Ameryki Łacińskiej. Ukoronowaniem kompozycji jest kilkuprocentowy dodatek Jamaica Blue Mountain. To jeden z najdroższych gatunków kawy, uprawiany od XVIII wieku na zboczach Gór Błękitnych na Jamajce. Ciepły i wilgotny klimat wyspy sprawił, że na sporych wysokościach błękitno-zielone ziarna kawowca przyjęły się bez doskonale. Przez ponad trzy stulecia rozwinęła się tam sztuka zbioru i palenia ziaren o intensywnym smaku, ale bez goryczki. Charakterystyczne, jasno palone, wymagają precyzji i dokładności, dlatego ta doskonała kawa osiąga wysokie ceny. Jej obecność w toskańskim bukiecie wystarcza, by uzyskać niezwykle intensywny kawowy zapach i niezrównany smak, który odnajdziemy zwłaszcza w kultowym espresso.
Wypróbuj New York Caffe Extra
Jeśli dobra kawa kojarzy Ci się z klasycznym aromatem, który pojawia się w procesie intensywnego palenia, mieszanka New York Extra został stworzona właśnie dla Ciebie. Wraz z pobudzającym zapachem w dobrym naparze powinien pojawić się równie głęboki smak - z czekoladową nutą, wyrazisty, bez goryczki. Moc smaku i łagodność działania w jednym - New York Extra to kawa stworzona dla tych, którzy piją boski napój nawet kilka razy dziennie. Jej twórca zadbał o niższy pozom kofeiny, dzięki czemu ta włoska kawa ziarnista nadaje się do zaserwowania o każdej porze dnia.
Espresso, ale nie tylko. Kawa ziarnista New York Extra sprawdzi się w różnych odsłonach
Jak zaparzać i podawać New York Extra? To klasyczna kawa do kawiarki - wszak powstała jeszcze w czasach tradycyjnego sposobu przyrządzania. Jednak większy zapas świeżo palonych ziaren świetnie sprawdza się w automatach, zarówno nowoczesnych ekspresach ciśnieniowych, jak i urządzeniach kolbowych. Jeśli chodzi o klasyczne przygotowanie, można go używać w różnych typach kawiarek: klasycznych i french press. Zdecydowanie najpełniejszy smak uzyskasz w tradycyjnej wersji - kawa ziarnista New York Extra zwyciężyła w wielkim teście espresso przeprowadzonym przez prestiżowy The Gourmet Magazine. Jednak klasyczny smak sprawia, że równie dobrze sprawdzi się niemal we wszystkich rodzajach kawowych napojów.