Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek ?


Niekoniecznie musi odpowiadać prawdzie, że oliwa „extrvirgin” jest automatycznie „dobra”. Każdy produkt ma własną tożsamość, która składa się z wielu zmiennych. Ponadto faktem jest, że wiele dostępnych na rynku oliw zaklasyfikowanych jako oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia nimi nie są! Ważne jest jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby uniknąć produktów, które oliwami „extra virgin” nie są. Nikt nie chce kupować produktu, który nie jest wart wydanych pieniędzy, który nie satysfakcjonuje nas smakiem i może również szkodzić naszemu zdrowiu. Albo też nie posiada określonych wymagań żywieniowych, dla których zdecydowaliśmy się go zakupić. Aby dowiedzieć się, jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, po prostu wystarczy zastosować kilka prostych środków ostrożności, które pozwolą zorientować się w szerokiej gamie oferty handlowej oliw na rynku. Należy pamiętać, że oliwa z oliwek jest spożywany codziennie przez nas i nasze dzieci dlatego tak ważna jest jej jakość.

 

Oto kilka złotych zasad przy wyborze oliwy z oliwek:

 

1. Należy zwrócić uwagę na opakowanie

Po pierwsze zacznijmy od opakowania oliwy. Światło przyspiesza procesy utleniające, które powodują zmiany smaku. Stąd konieczność przechowywania w ciemności oraz w opakowaniach gwarantujących ochronę przed światłem. Dlatego świadomy i kompetentny producent będzie używał opakowań ze stali nierdzewnej lub butelek z ciemnego szkła z hermetycznym zamknięciem i ewentualnie z nakrętką zapobiegającą ponownemu napełnianiu. Bardzo popularne są również pojemniki typu bag-in-box lub brik, teraz coraz bardziej popularne. Przezroczyste szklane opakowania – butelki , których celem jest poprawa jedynie koloru oliwy niestety nie sprawdzają się. Jest to parametr nie brany pod uwagę przy ocenie jakości oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, kosztemvkonserwacji oliwy, niestety jest zwykłym chwytam marketingowym.

 

2. Etykieta oliwy

Przeczytaj uważnie etykietę. Czytanie etykiety to kolejny krok, który pozwala zrozumieć, jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Kilka prostych kroków poprowadzi Cię przez ten proces. Przede wszystkim sprawdź, czy produkt ma nazwę handlową: „Oliwa z oliwek Extra Virgin” musi być ona wskazana. Następnie informacja o kategorii oliwy: „Oliwa z oliwek wyższej kategorii uzyskiwana bezpośrednio z oliwek i przy zastosowaniu procedur mechanicznych”. Wreszcie nazwa pochodzenia produktu: „Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia uzyskana we Włoszech z oliwek zebranych we Włoszech” lub „Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia uzyskana w Hiszpanii z oliwek zebranych we Hiszpanii ” itp. Zgodnie z nazwą producenta, partii, do której należy, roku zbioru oliwek i tabeli wartości odżywczych.

 

3. Zawsze sprawdzaj pochodzenie oliwek i certyfikację

To wskazanie jest obowiązkowe i bardzo ważne. Dzięki temu firmy mogą certyfikować jakość swojego produktu. DOP (Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia) , IGP (Indicazione Geografica Protetta (Chronione Oznaczenie Geograficzne) to europejski certyfikat gwarantujący geograficzne pochodzenie) lub BIO - produkty ekologiczne, podlegają okresowym kontrolom i inspekcjom i są zgodne z wytycznymi dotyczącymi produkcji. Obecność tych symboli na etykiecie może być dodatkowym wskaźnikiem jakości.

Inne elementy, które mogą wskazywać na jakość, to obecność na etykiecie rodzaju oliwy, lub jeśli jest to monowarietal lub multivarietal. „Monovarietal” jest uzyskiwany z jednej odmiany oliwek, a „Multivarietal” jest mieszanką różnych odmian oliwek. Wskazanie odmiany oliwek, z których jest produkowana jest wskazane.

Należy pamiętać, że produkcja oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia w tym roku z powodu Xylelli i mrozów w ostatnich latach dramatycznie spadła. Do tej pory około 6 na 10 butelek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia pochodzi z zagranicy.

Po raz pierwszy w historii uprawy oliwek i produkcja włoskiej oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia zostanie zdominowana przez uprawy oliwek i produkcję oliwy w Maroku i Grecji. W rzeczywistości import z Tunezji rośnie znacznie, a w konsekwencji oszustwa, które powodują znaczne szkody w „Made in Italy”.

Dobra oliwa z oliwek wyróżnia się właściwościami organoleptycznymi; te ostatnie nie są obowiązkowe do podawania na etykiecie jako pochodzenie, ale są wskazane przez producentów w celu potwierdzenia właściwości oleju i stanowią ważny parametr jakościowy.

 

4. Cena za litr oliwy z oliwek

Zbyt niskie ceny są zawsze synonimem niskiej jakości. Uważaj na oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, która kosztuje mniej niż 8 euro za kilogram i jest sprzedawana jako 100% włoska. W zależności od regionu i trudności w zbieraniu ceny się zmieniają; Na przykład region Liguria czy tez rejony Jeziora Garda posiadają specyficzną strukturę terytorium, która często nie pozwala na mechaniczny zbiór oliwek, dlatego też wytwarzają oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia w mniejszych ilościach niż w innych regionach, a co za tym idzie oliwy z tych regionów mają wyższe ceny.

 

5. Wskaźniki jakości

Kwasowość wyrażona w kwasie oleinowym jest wskaźnikiem jakości. Aby zostać zaklasyfikowana jako oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, musi ona zawierać maksymalnie 0,8 g / 100 g. W przypadku dobrej oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia wartość ta powinna być prawdopodobnie mniejsza niż 0,5 g. Inne wskaźniki to liczba nadtlenków, która nie może przekraczać 20 meq O2 / kg i która mierzy pierwotne utlenienie oleju. Wreszcie, wskaźniki spektrofotometryczne, które dostarczają informacji o stanie oksydacyjnym produktu, a tym samym o jego stopniu starzenia. Muszą mieć wartości K232 <= 2,5, K270 <= 0,22 i DeltaK <= 0,01. 6. Zgodnie z prawem oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia musi być sprzedawana w hermetycznie zamkniętych pojemnikach o maksymalnej pojemności 5 litrów, a 25 l dla restauracji. Butelki z oliwą, które znajdują się w miejscach publicznych, zgodnie z przepisami, muszą posiadać zakrętkę „uniemożliwiającą uzupełnianie”. Ważne jest, aby po wizycie w restauracji sprawdzić, czy zakrętki są właściwe, ponieważ we Włoszech 3 na 4 restauracje nadal serwują „dopełniane” oliwy – nieuczciwi restauratorzy dolewają inną oliwę do pustego już opakowania. Materiał opakowaniowy powinien być najlepiej wykonany ze szkła lub cyny, a nie z tworzywa sztucznego, np plastiku . Idealne szkło musi mieć ciemny kolor, aby nie przepuszczać światła, które negatywnie wpływa na oliwę .

 

6. Chwila prawdy: degustacja

Analiza sensoryczna. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia nie może mieć żadnych wad. Nie trzeba być profesjonalnym degustatorem, aby zobaczyć, czy oliwa ma minimalne wymagania organoleptyczne, aby spełniać warunki dobrej jakości. Po otwarciu opakowania zapach musi przypominać świeże warzywo, świeżo ściętą trawę, oliwkę. Musi mieć świeży zapach. Smak musi mieć mniej lub bardziej zaakcentowane nuty pikantne i gorzkie, które są elementami świadczącymi o jakości oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia i nie tak, jak wielu uważa za oznakę wysokiej kwasowości. To ostatnie nie jest odczuwalne przez człowieka, ale jedynie poprzez analizę chemiczną. Wysokiej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pozostawia suche i czyste usta, a nie tłuste i tłuste uczucie typowe dla złych oliw.

Źródło : https://magazine.olivyou.com/riconoscere-un-buon-olio-extravergine-oliva/

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium