Toskańskie czerwone Barbanera Vecciano to wino o głębokiej, bogatej barwie ożywione fioletowymi refleksami.
W nosie uwodzicielski zapach dzikich jagód i przypraw korzennych. Na podniebieniu lekko słodkie i owocowo-świeże.
Soczyste jeżyny i wiśnie spotykają się z kandyzowanymi kwiatami fiołka, kakao, mleczną czekoladą, toffi, wanilią,
grillowaną papryką i subtelnymi nutami drewna. Bardzo eleganckie i wyrafinowane, aksamitne, długo pozostaje na
podniebieniu.
Szczep winogron: sangiovese. Doskonale komponuje się z daniami z
wołowiny,jagnięciny, cielęciny, dziczyzny oraz do deski wędlin. Ocena w aplikacji Vivino 4,1
Vecciano di Barbanera jest tłumaczem obszarów Toskanii, które mają duże powołanie do uprawy winorośli i cennych
winogron. Po krótkiej zimnej maceracji przez 4-6 dni moszcz fermentuje przez 10-14 dni w stali w maksymalnej
temperaturze 24 ° C. Następuje fermentacja malolaktyczna i długie dojrzewanie w dębowych beczkach przez co
najmniej 18 miesięcy.