Wino o klarownej i błyszczącej słomkowożółtej barwie.
Barbanera Toscana Sangiovese in Bianco - białe wino z czerwonego szczepu Sangiovese.
Sangiovese z rodu Barbanera jest więc tym bardziej egzotyczny, że został poddany winifikacji „bianco”. Ale Barbanera
dopiero niedawno udowodnił, że ich innowacje były słuszne - w 2020 roku - kiedy otrzymali tytuł „Najlepszego Producenta Win we Włoszech”.
Barbanera Toscana Sangiovese w Bianco zdobi szkło w delikatnej słomkowożółtej barwie, przeplatanej młodzieńczym zielonym połyskiem.
Wyraźna owocowość Sangiovese następnie pieści nos nutami chrupiących jabłek, soczystych gruszek i pigwy oraz nutą kwiatów migdałów.
I zbliżasz się coraz bliżej Toskanii ...
Na podniebieniu uderza pełna intensywność winogron Sangiovese: napotykamy wspaniałe aromaty owocowe i subtelną nutę gorzkich migdałów.
Chociaż owocowość trafia prosto na język, ma doskonałą strukturę i jest przyjemnie przenoszona do finału przez naturalny kwas owocowy.
To znowu uderza w całą pikantność toskańskiej gleby, nie tracąc przy tym jej sprężystości: Barbanera Toscana Sangiovese w Bianco jest
naprawdę rzadkością!
Sangiovese winifikowane na biało wzmacnia swoją aromatyczną złożoność nutami świeżej i jeszcze niedojrzałej wiśni i kwiatu pomarańczy przechodząc w nuty pigwy na finiszu.
Bogaty w smak i mineralność, przyjemnie świeży, harmonijny i lekko pikantny, zamyka się wyraźnie kwiatowym finiszem. Szczególnie nadaje się do białych mięs z owocami
cytrusowymi, świeżych i wędzonych serów krowich i owczych oraz makaronów z lekkimi białymi sosami.