Cantine Paolo Leo Passitivo Appassimento Primitivo IGP BIO 2022
towar niedostępny
Opis
Paolo Leo, urodzony w 1960 roku, urodził się w rodzinie, w której produkcja wina była nieuniknionym dziedzictwem;
na początku XX wieku jego ojciec zaczął winifikować swoje winogrona w Monticello Masseria, następnie jego syn Paolo
Leo odziedziczył ziemię i zbudował we wsi palmento(pierwszy kamienny budynek używany do produkcji wina).
Cantine Paolo Leo Passitivo Appassimento Primitivo IGP BIO wino czerwone półwytrawne 14%. 100% Primitivo
Metoda Appassimento polega na tym, że po dojrzewaniu winogron aż do osiągnięcia wysokiego poziomu cukru uzyskuje się suszenie
w roślinie lub koncentrację wszystkich stałych składników winogron, która wzmacnia aromat i smak. Dzięki tej technice, możliwej
tylko w regionach o doskonałym klimacie, takich jak Salento, powstają wina mocne, z wyraźnym charakterem przejrzałych owoców,
ale bez przesadnej słodyczy.
Wino dojrzewa przez 5 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu i 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Intensywny rubinowo-czerwony kolor, o złożonym bukiecie, przypominającym wiśnie, maliny i czerwone porzeczki.
Dębowe starzenie dodaje przyjemnego palonego i korzennego aromatu. Na podniebieniu jest pełne, miękkie i dobrze
zbalansowane z długim finiszem.
Dobrze komponuje się z grilowanym mięsem lub z dojrzałym serem lub pieczoną szynką
Cechy produktu
Etykiety | Półwytrawne, Czerwone,Włochy, Primitivo |
Rocznik | 2022 |
Pojemność | 750 ml |
Producent | Cantine Paolo Leo |
Kolor | czerwone |
Rodzaj | półwytrawne |
Szczep | Primitivo |
Kraj | Włochy |
Apelacja | IGP |