Janat Ceylon Extra 200g herbata czarna liściasta
towar niedostępny
Opis
Cejlońska czarna herbata liściasta 200 g
Herbata cejlońska zaczęła być produkowana po raz pierwszy na Sri Lance (wówczas nazywanej Brytyjskim Cejlonem) przez James’a Taylor’a w 1866 r., na jedynych 19 akrach ziemi należących do plantacji Loolecondera w prowincji Kandy. Z czasem uprawa herbaty w tym regionie zaczęła być bardzo popularna, a Cejlon stał się jednym z największych importerów herbaty na świecie, produkując jej rocznie ponad 250,000 ton.
Wcześniej wzgórza Cejlonu służyły produkcji cynamonu, a po kryzysie w latach 30-tych XIX wieku zaczęto hodować kawę, później kakao i chinowiec - niestety, plantacje te nie były odporne na różne gatunki grzyba, który rozwinął się na Sri Lance. Plantatorzy, którzy przetrwali te trudne czas, zachęceni sukcesem Taylor’a zaczęli hodować herbatę, która była odporna na rodzime dla Cejlonu grzyby i pasożyty.
Obecnie, dużym problemem, z którym boryka się Sri Lanka jest wykorzystywanie taniej siły roboczej, głównie wśród kobiet. Kulturowo kobiety tego regionu są od dziecka wykorzystywane do pracy, idąc w ślady swoich matek i babć. Oczekuje się od nich całkowitego zaangażowania nie tylko w pracy, ale również w domach jako, że mężczyźni prawie w ogóle nie zajmują się gospodarstwem domowym i dziećmi. Kobiety stanowią do 80% siły roboczej na plantacjach.
Problem został naświetlony przez organizacje charytatywne, które skutecznie wywierają nacisk na plantatorów, by chronili kobiety przez wykorzystywaniem w pracy. Postulują podniesienie płac oraz polepszenie warunków mieszkalnych (obecnie kobiety dostają około 60 pensów dziennie za zbieranie herbaty, której musza zebrać około 16 kg dziennie).
W ostatnich latach sytuacja ta zaczęła się poprawiać.
Warunki pracy ludzi są tu bardzo istotne ponieważ Sri Lanka jest jednym z niewielu miejsc na świecie, gdzie herbata jest zbierana ręcznie! – zbierany jest pączek i dwa górne liście. Wpływa to zasadniczo na jej smak i jakość.
Próbowano używać maszyn do zbiorów, ale zaprzestano tej metody ponieważ do zbioru dostawało się za dużo gałązek i niższej jakości liści. Zwiększało to objętość herbaty, ale znacząco pogarszało jej aromat.
Obecnie, około 4% całej powierzchni Sri Lanki pokrywają plantacje herbaty, mieszczące się na wysokości powyżej 2100 m n.p.m.. Widok krzewów herbacianych posadzonych skrupulatnie w rzędach, znany nam z wielu zdjęć pochodzi, właśnie z tego regionu.
O herbatę na Sri Lance bardzo się dba, regularnie nawozi, a zbiór ręczny sprawia, że każdy krzak jest dokładnie sprawdzony przez doświadczone zbieraczki. W 1934 roku prawo zabraniało importu herbaty niskiej jakości i choć później zostało ono zarzucone, zwyczaj ten pozostał i nadal bardzo dba się o jakość herbaty cejlońskiej.
Rodzaje herbaty cejlońskiej dzielą się na trzy główne rodzaje: czarną, zieloną i białą.
Herbata czarna jest specjalnością wyspy, charakteryzuje się świeżym, wręcz cytrusowym aromatem i smakiem. Niektóre z herbat cejlońskich mają ciemniejszy kolor i mocniejszy smak, zawdzięczają to procesowi produkcji – ten zależy od plantacji, z której pochodzi dan
Cechy produktu
rodzaj | czarna herbata |
opakowanie | 200 gram |