Salins sól morska "Fleur de Sel" kwiat soli 125g
towar niedostępny
Opis
Doskonała sól morska naturalna pochodząca z Parku Naturalnego Camargue we Francji. Sól ta tworzy na powierzchni Morza Śródziemnego tzw. kwiaty soli i pozyskiwana jest latem. Dzięki swojej delikatnej i chrupiącej konsystencji nadaje się doskonale do najbardziej wyrafinowanych potraw. Koneserzy nazywają ją "kawiorem" wśród soli.
KWIAT SOLI MORSKIEJ to jeden z najdroższych i najbardziej pożądanych rodzajów soli. Proces powstawania „kwiatów” polega na powolnym odparowaniu wody morskiej w płytkich basenach. Nad powierzchnią wody tworzy się delikatny, biały nalot. Niby nic szczególnego, ale… Aby powstał KWIAT SOLI MORSKIEJ potrzeba niezwykle słonecznych dni i powiewu morskiego wiatru wschodniego. Dopiero spełnienie tych warunków pozwala uzyskać oryginalne kryształy soli morskiej. Są one zbierane przez paluderów – rzemieślników, przy użyciu lausse - ręcznie robionych łopatek z drzewa kasztanowego. Dzięki ich ostrożności i wprawie z basenów zbierana jest prawdziwa creme de la creme soli morskiej. Stąd jej inna nazwa – śmietanka morska.
KWIAT SOLI MORSKIEJ jest szczególnie ceniony przez mistrzów kulinarnych ze względu na jej delikatny smak. Dodaje się ją dopiero na koniec procesu przygotowania potrawy oraz do delikatnych i lekkich sałatek. Używa się jej do nacierania mięs przed pieczeniem, gdyż w przeciwieństwie do innych soli, nie wyciąga wody z mięsa.
Kwiat soli wygląda zjawiskowo, jest jak solny puch. Używają go zawsze szefowie kuchni w najlepszych restauracjach. Jednak, co warte podkreślenia, nie stosuje się go do samego gotowania, a raczej do przyozdabiania potraw i nadania im ostatniego szlifu.
Cechy produktu
Opakowanie | 125 g |
Alicja Rut Rutowicz
Od kiedy otrzymałam w prezencie ,FLEUR DE SEL tej wspaniałej soli, została ona w mojej kuchni na zawsze! Nigdy nie uwierzyłabym, że sól może być ,,słodka". Tak, to jej wyrafinowany smak i ,,wilgotna " struktura rozpieszczają moje podniebienie już od lat. Używaj jej tylko do wyjątkowych potraw aby delektować się jej smakiem. Wspaniale smakuje kanapka z pomidorkiem czy ogórkiem ze szczyptą tej soli. Serwuję ją wszystkim moim gościom i polecam smakoszom :-)