Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy
10 najczęstszych błędów Baristów przy przygotowywaniu kawy
10 najczęstszych błędów Baristów przy przygotowywaniu kawy

Bariści powinni być synonimem jakość i gwarancji serwowanej nam kawy. To swoiści eksperci w przygotowaniu kawy. Ale niestety nie zawsze tak jest... Nie zawsze szlachetne ziarna Arabiki celowo będą przez nich zmarnowane. Czasem to kwestia przypadku a czasem trywialne błędy: jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez baristów jest niewłaściwe czyszczenie ekspresu. Oto niedopatrzenia, które powodują zmianę aromatu najbardziej lubianego napoju na świecie.

Bariści powinni być synonimem jakość i gwarancji serwowanej nam kawy. To swoiści eksperci w przygotowaniu kawy. Ale niestety nie zawsze tak jest... Nie zawsze szlachetne ziarna Arabiki celowo będą przez nich zmarnowane. Czasem to kwestia przypadku a czasem trywialne błędy: jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez baristów jest niewłaściwe czyszczenie ekspresu. Oto niedopatrzenia, które powodują zmianę aromatu najbardziej lubianego napoju na świecie.

Jak powinno smakować dobre espresso ?

Picie dobrze zaparzonej Arabiki nie jest tak oczywiste, kiedy je się śniadanie poza domem. Zdarza się, że Bariści często potrafią poprzez niewłaściwe przygotowanie kawy popsuć jej smak, nie spełniają też ich oczekiwań i powodują niedogodności wśród klientów. Krytyka pochodzi głównie od przedsiębiorców i menedżerów, którzy narzekają na słabą obsługę i nieprofesjonalizm. W dzisiejszych czasach właśnie od pokolenia Millennialsów oczekują nowych rozwiązań, chociażby takie jak format „on the go”.

Picie kawy zawsze była jedną z najbardziej lubianych okazji do celebrowania przez Włochów. Oczywiście jeśli jest przygotowana według właściwych zasad. Bariści są pod ciągłą kontrolą: od zapotrzebowania na kawę z konkretnymi kombinacjami po rozwiązanie „on the go”, ponieważ „wymagania” i oczekiwania konsumentów wzrosły.

Jakie są najczęstsze błędy popełniane przez Baristów?

W 48% niewłaściwe i niewystarczające czyszczenie ekspresu, w aż 42% to zbyt lekkie ubijanie kawy w kolbie, to dwa najczęstsze i kardynalne błędy. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Nestlé Professional przy okazji światowych targów cukierniczych rzemieślników (Sigep – odbywających się w Rimini). Badanie przeprowadzone przez 100 międzynarodowych gazet z branży spożywczej, hotelarskiej i turystycznej. Ponadto na podstawie panelu dyskusyjnego - 50 ekspertów baristów, aby zrozumieć, jakich błędów należy unikać podczas przygotowywania kawy.

Jednym z najważniejszych aspektów przygotowywania kawy jest woda, która nie może zawierać chloru. Miejsce publiczne rozumiane jako kawiarnia, bar, restauracja musi być wyposażone w filtry, które mogą go wyeliminować. Kolejnym ważnym aspektem jest sposób mielenia kawy : ziarna kawy na espresso powinny być zmielone tak, aby nie pozwolić na szybki przepływ wody przez kolbę ekpsresu.

Innym czynnikiem jest temperatura wody - musi wynosić ona około 88 ° i 94 ° w momencie przepływu przez kolbę. Podstawą jest czyszczenie ekspresu. Kawa zawiera tłuste oleje roślinne, które osadzają się na metalowych częściach. Jeśli nie są one okresowo czyszczone odpowiednim do tego preparatem, bo tłuszcze te mają tendencję do jełczenia. Wynik: zanieczyszczona i niesmaczna kawa.

10 najczęstszych błędów popełnianych przez Baristów

Na podstawie przeprowadzonych badań:

Idealne miejsce na wypicie dobrej kawy to - bar (65%), włoskie bary w większości są bardzo dobrze przygotowane. Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez baristów jest nieodpowiednie czyszczenie ekspresu do kawy (aż w 48%). Po drugie, zbyt lekkie dociskanie kawy tamperem w kolbie (42%), które niestety psuje jej smak. Ziarna pozostawione na krawędzi filtra (aż w 38%) warunkują końcowy wynik, dając wrażenie kawy „spalonej”.

Poza tym, wybierając mieszankę niskiej jakości (35%). Chodzi tu o jakość ziaren i proporcje arabiki i robusty. Smak jest uwarunkowany nawet wtedy, gdy zmielenie ziaren nie jest odpowiednie (32%). Kolejnym błędem jest brak filtrowania wody bogatej w chlor (31%), co w wielu przypadkach psuje smak kawy.

Dodawanie pianki z mleka do espresso tzw „macchiato” (bo „ la macchia” po włosku to plamka, bo owszem Włosi czasem lubią pić „zaplamioną” kawę, ale nie zawsze), jeśli nie jest to wyraźnie wymagane – tj zamówione wyraźnie przez klienta (29%), jest to kolejnym błędnym błędem. Wielu właśnie lubi tzw przedłużone espresso z mlekiem. Według 27% ekspertów bardzo poważne jest nie kontrolowanie temperatury wody opuszczającej kolbę ekspresu. Natomiast 25% uważa, że podawanie kawy w zimnej filiżance jest wyjątkowo niewłaściwe, ponieważ wpływa to na sensoryczne postrzeganie kawy. Podczas gdy 21% uważa,że jest niedopuszczalne, aby zrobić niewłaściwą długość espresso – a zatem pojemność.

Źródło: https://www.stile.it/2018/02/01/baristi-errori-preparazione-del-caffe-id-178250/

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium