Solony karmel na 5 sposobów
Najlepszy sos do deserów i ciast czyli solony karmel. Ostatnio furorę robi słynny solony karmel, którego wszędzie jest pełno. Latem lody o jego smaku królują w lodziarniach tradycyjnych. Pojawiło się również sporo przepisów na ciasta z tym sosem. Jedna ze znanych firm postanowiła nawet wypromować hasło a w zasadzie produkt na jego cześć KARMELOVE. Czy faktycznie ogarnęła nas moda na solony karmel ? Kto nie lubi słodkiego karmelu ? Wszyscy ! Słony karmel, który mamy w słoiczku możemy podgrzać go w kuchence mikrofalowej i zmienia swoją konsystencje w płyny sos. Słodycz przełamana nutą soli. Salted Caramel Spread firmy Wilkin&Sons poprzeczkę postawił wysoko. Bowiem do swojego smakołyku dodał sól uwielbianą przez znanych kucharzy na całym świecie - Maldon Sea Salt. Delikatne płatki soli idealnie toną w karmelu.
Oto kilka sposobów na solony karmel …
1. Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi
Spód:
- 140 g ciastek pełnoziarnistych Digestive lub owsianych polanych gorzką czekoladą
- 80 g masła orzechowego
- 2 łyżki roztopionego masła
Zdejmij obręcz z tortownicy o średnicy 18 cm, na dno połóż papier do pieczenia. Zapnij obręcz wypuszczając papier poza nią. Ciasteczka rozkrusz na pył w malakserze lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i połącz. Wyłóż dno tortownicy masą ciasteczkową, lekko upychając na ścianki. Mocno dociśnij i chłódź w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- 250 g sera ricotta
- 250 g serka mascarpone
- 250 g serka kremowego typu Philadelphia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 3 jajek „zerówek”
- 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj szybko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i kontynuuj przez 110 minut.
Wierzch:
- 150 g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki 30% (opcjonalnie)
- 100 g solonych orzeszków ziemnych
- 120 g solonego karmelu Wilkin&Sons Tiptree
Wymieszaj śmietanę z cukrem i śmietanką. Po upieczeniu sernika, otwórz drzwiczki piekarnika i wylej masę na jego wierzch, równo rozprowadzając. Dopiekaj przez 15 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieraj drzwiczki. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce, całkowicie ostudź. Wstaw na noc do lodówki.Następnego dnia z grubsza pokrój orzeszki ziemne i umieść je w miseczce. Dodaj solony karmel, wymieszaj. Udekoruj wierzch sernika orzeszkami, tworząc z nich obręcz na brzegach. Jeśli zostało Ci więcej karmelu, możesz posmarować nim środek sernika. Podawaj polany podgrzanym solonym karmelem. Smacznego !
2. Gofry z solonym karmelem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Solony karmel Wilkin&Sons Tiptree
Oddziel żółtko od białka. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem. Osobno ubij białko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochelką porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z solonym karmelem Wilkin&Sons Tiptree. Smacznego!
3. Kruche babeczki z solonym karmelem
Składniki: (na 20-25 babeczek)
ciasto:
- 300 g mąki (najlepiej ze sporym dodatkiem krupczatki)
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli
- solony karmel Wilkin &Sons
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekć nożem na małe kawałki. Dodać żółtka i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto.
Uformować placek, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto można przygotować do 3 dni wcześniej.
Rozwałkować cienko ciasto, warto zrobić to pomiędzy warstwami folii spożywczej (wtedy nawet gdy ciasto się rozgrzeje, nie trzeba podsypywać mąką) i wyłożyć foremki do babeczek.
Metody są różne, stara (i mądra) książka kucharska podaje, by ustawić foremki tuż obok siebie, rozłożyć na nich płat ciasta i przeciągnąć wałkiem po cieście odcinając ładnie kształty foremek.
Można robić kulki z ciasta, bez wałkowania i wylepiać ręcznie. To najprostsza metoda.
Wyciąć kółka na stolnicy i dopiero wtedy wyłożyć foremki . Foremki wraz z ciastem włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Nakłuć spody babeczek widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i poczekać, aż się zezłocą. Wyjąć z foremek, gdy są jeszcze lekko ciepłe i zostawić do ostygnięcia.
Podgrzać solony karmel w kąpieli wodnej w oryginalnym słoiczku, nałożyć do szprycy do dekoracji i napełniam kremem babeczki (można nałożyć łyżką, jeśli komuś wygodniej). Do dekoracji można posypać solą w płatkach Maldon. Smacznego !
4. Brownie z solonym karmelem
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 3 jajka
- 150g cukru pudru
- 100g mąki pszennej
- solony karmel Wilkin&Sons Tiptree
- + sól morska w płatkach Maldon
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić, dodając stopniowo cukier puder. Wlać ostudzoną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie mieszać. Piec 20min w 180stopniach.
Ciasto podawać polane solonym karmelem Wilkin&Sons, najlepiej ciepłym, pogrzanym w kąpieli wodnej, z szczyptą soli Maldon.
5.Owsianka z solonym karmelem
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 200 ml mleka(dla wegan może być mleko sojowe / ryżowe / owsiane)
- 1 łyżka solonego karmelu Wilkin&Sons Tiptree
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy płatki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Można gotować dłużej, jeśli chcemy, żeby płatki bardziej się rozpadły. Można też płatki zalać gorącą wodą wcześniej ,aby zmiękły. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę solonego karmelu Wilkin&Sons Tiptree i ekstrakt waniliowy. Mieszamy, przekładamy do miseczki, a wierzch posypujemy orzechami laskowymi.