Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy
5 sposobów na solony karmel
5 sposobów na solony karmel

Solony karmel na 5 sposobów

Najlepszy sos do deserów i ciast czyli solony karmel. Ostatnio furorę robi słynny solony karmel, którego wszędzie jest pełno. Latem lody o jego smaku królują w lodziarniach tradycyjnych. Pojawiło się również sporo przepisów na ciasta z tym sosem. Jedna ze znanych firm postanowiła nawet wypromować hasło a w zasadzie produkt na jego cześć KARMELOVE. Czy faktycznie ogarnęła nas moda na solony karmel ? Kto nie lubi słodkiego karmelu ? Wszyscy ! Słony karmel, który mamy w słoiczku możemy podgrzać go w kuchence mikrofalowej i zmienia swoją konsystencje w płyny sos. Słodycz przełamana nutą soli. Salted Caramel Spread firmy Wilkin&Sons poprzeczkę postawił wysoko. Bowiem do swojego smakołyku dodał sól uwielbianą przez znanych kucharzy na całym świecie - Maldon Sea Salt. Delikatne płatki soli idealnie toną w karmelu.

Oto kilka sposobów na solony karmel …

 

1. Sernik z solonym karmelem i orzeszkami ziemnymi

Spód:

  • 140 g ciastek pełnoziarnistych Digestive lub owsianych polanych gorzką czekoladą
  • 80 g masła orzechowego
  • 2 łyżki roztopionego masła

Zdejmij obręcz z tortownicy o średnicy 18 cm, na dno połóż papier do pieczenia. Zapnij obręcz wypuszczając papier poza nią. Ciasteczka rozkrusz na pył w malakserze lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i połącz. Wyłóż dno tortownicy masą ciasteczkową, lekko upychając na ścianki. Mocno dociśnij i chłódź w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 250 g sera ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 jajek „zerówek”
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj szybko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i kontynuuj przez 110 minut.

Wierzch:

  • 150 g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki 30% (opcjonalnie)

Wymieszaj śmietanę z cukrem i śmietanką. Po upieczeniu sernika, otwórz drzwiczki piekarnika i wylej masę na jego wierzch, równo rozprowadzając. Dopiekaj przez 15 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieraj drzwiczki. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce, całkowicie ostudź. Wstaw na noc do lodówki.Następnego dnia z grubsza pokrój orzeszki ziemne i umieść je w miseczce. Dodaj solony karmel, wymieszaj. Udekoruj wierzch sernika orzeszkami, tworząc z nich obręcz na brzegach. Jeśli zostało Ci więcej karmelu, możesz posmarować nim środek sernika. Podawaj polany podgrzanym solonym karmelem. Smacznego !

2. Gofry z solonym karmelem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Solony karmel Wilkin&Sons Tiptree

Oddziel żółtko od białka. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem. Osobno ubij białko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochelką porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z solonym karmelem Wilkin&Sons Tiptree. Smacznego!

3. Kruche babeczki z solonym karmelem

Składniki: (na 20-25 babeczek)

ciasto:

  • 300 g mąki (najlepiej ze sporym dodatkiem krupczatki)
  • 200 g zimnego  masła
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • solony karmel Wilkin &Sons

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekć nożem na małe kawałki. Dodać żółtka i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto.

Uformować placek, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto można przygotować do 3 dni wcześniej.

Rozwałkować cienko ciasto, warto zrobić to pomiędzy warstwami folii spożywczej (wtedy nawet gdy ciasto się rozgrzeje, nie trzeba podsypywać mąką) i wyłożyć foremki do babeczek.

Metody są różne, stara (i mądra) książka kucharska podaje, by ustawić foremki tuż obok siebie, rozłożyć na nich płat ciasta i przeciągnąć wałkiem po cieście odcinając ładnie kształty foremek.

Można robić kulki z ciasta, bez wałkowania i wylepiać ręcznie. To najprostsza metoda.

Wyciąć kółka na stolnicy i dopiero wtedy wyłożyć foremki . Foremki wraz z ciastem włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Nakłuć spody babeczek widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i poczekać, aż się zezłocą. Wyjąć z foremek, gdy są jeszcze lekko ciepłe i zostawić do ostygnięcia.

Podgrzać solony karmel w kąpieli wodnej w oryginalnym słoiczku,  nałożyć do szprycy do dekoracji  i napełniam kremem babeczki (można nałożyć łyżką, jeśli komuś wygodniej). Do dekoracji można posypać solą w płatkach Maldon. Smacznego !

4. Brownie z solonym karmelem

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 150g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej
  • solony karmel Wilkin&Sons Tiptree
  • + sól morska w płatkach Maldon

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić, dodając stopniowo cukier puder. Wlać ostudzoną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie mieszać. Piec 20min w 180stopniach.

Ciasto podawać polane solonym karmelem Wilkin&Sons, najlepiej ciepłym, pogrzanym w kąpieli wodnej, z szczyptą soli Maldon.

5.Owsianka z solonym karmelem

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 200 ml mleka(dla wegan może być mleko sojowe / ryżowe / owsiane)
  • 1 łyżka solonego karmelu Wilkin&Sons Tiptree
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy płatki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Można gotować dłużej, jeśli chcemy, żeby płatki bardziej się rozpadły. Można też płatki zalać gorącą wodą wcześniej ,aby zmiękły. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki  i dodajemy łyżkę solonego karmelu Wilkin&Sons Tiptree i ekstrakt waniliowy. Mieszamy, przekładamy do miseczki, a wierzch posypujemy orzechami laskowymi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium