Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy
Kolejne niepowodzenia dla włoskich producentów i restauratorów
Kolejne niepowodzenia dla włoskich producentów i restauratorów

Rozszerzenie blokady. Opóźnienia w otwarciu restauracji. Kolejne niepowodzenia włoskich producentów i restauratorów.

Rozszerzenie, na obszarze, który został w większości oszczędzony przez wybuch wirusa, który szalał w północnych Włoszech, skłonił lokalne instytucje do wezwania rządu centralnego, aby pozwolił ich regionowi na wyznaczenie własnego kierunku ożywienia gospodarczego.

Producenci oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia we Włoszech są rozczarowani wiadomością o przedłużeniu blokady sektora gastronomicznego.

„Wszyscy wiemy, że nie ma magicznej różdżki, aby przywrócić ten biznes, ale wiele restauracji jest gotowych do otwarcia z nową polityką sanitarną.”- Renzo Carnevaleof, transporter produktów rolnych

Rolnicy w Umbrii, którzy produkują jedne z najbardziej cenionych oliwek z centralnej części Włoch, zobaczyli, że ich rynki znikają po zamknięciu restauracji i hoteli 6 marca. Nie widać żadnej ulgi, ponieważ włoski rząd przedłużył obecnie blokadę sektora gastronomicznego w co najmniej kolejny miesiąc.

Rozszerzenie na obszarze, który został w większości oszczędzony przez epidemię wirusów, która nawiedziła dziko w północnych Włoszech, skłonił lokalne instytucje do wezwania rządu centralnego, aby pozwolił ich regionowi wyznaczyć własny kierunek ożywienia gospodarczego po skutkach pandemii.

Producenci wysokiej jakości oliwy z Umbrii PDO (chroniona nazwa pochodzenia) ostrzegali przed nadchodzącymi tygodniami. Twierdzą, że strategie naprawcze rządu centralnego nie wystarczą, aby uratować przemysł, który uprawia prawie 7,5 miliona drzew oliwnych. Znajduje się tam 250 fabryk produkujących oliwę, które stanowią znaczną część rolnictwa Umbrii. Jest to jedyny włoski region, który prawie w całości obejmuje certyfikacja DOP (Chronione miejsce pochodzenia).

Gdy tylko restauracje, trattorie, pizzerie i hotele zostały zamknięte, lokalni producenci zostali dotknięci kryzysem. Zatrzymanie kanału marketingowego gastronomii uderza głównie w małych lokalnych producentów, których produkcje skierowane są głównie właśnie do tych klientów ”- powiedział Albano Agabiti, szef delegacji rolników stowarzyszenia Coldiretti w Umbrii.

Podczas gdy duzi rolnicy mogą polegać na krajowych kanałach dystrybucji, a nawet wspierać operacje eksportu oliwy, większość małych i średnich firm w Umbrii zawsze polegała na lokalnych, zaufanych klientach.

 Problem, który najbardziej odczuwam, polega na tym, że rząd nadal opóźnia termin, w którym restauracje będą mogły ponownie otworzyć”, powiedział regionalny przewoźnik produktów rolnych Renzo Carnevaleof .„ Wszyscy wiedzą, że nie ma magicznej różdżki, aby przywrócić ten biznes, ale wiele restauracji jest gotowych, aby otworzyć respektując nowe restrykcje sanitarne. Wielu już przeprowadziło restrukturyzację i po prostu czekają na otwarcie ”.

Donatella Tesei, prezydent regionu Umbrii, nazwała decyzję rządu „ Wątpliwymi”, zauważając, że wiele firm i stowarzyszenia handlowe zostały przygotowania do ponownego otwarcia w dniu 4 maja jak wcześniej obiecał.

„[Rząd] zdecydował, że regiony nie mogą ustalić własnego kursu działań, nawet w celu złagodzenia środków blokujących, nawet w obliczu szczególnej sytuacji epidemii na ich własnych terytoriach”, powiedziała.

Tesei powiedział, że Umbria i inne regiony zwrócą się do włoskiego rządu o „ Dobrze zdefiniowane czarno-biały plan naprawczy”, a także składanie własnych pomysłów do ekonomicznego odzyskiwania czasu.

 

żródło : https://www.oliveoiltimes.com/it/

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium