Masz pytanie? Skontaktuj się z nami:

tel.: 616638065 email: sklep@ritex.pl

 
Twój koszyk
 
Darmowa dostawa: Od 299.00 zł
Wartość koszyka 0,00 zł
Przejdź do kasy

mieszanki espresso

Filtruj / Sortuj
Filtrowanie
Wyzeruj filtry
Sortowanie
Cena
  • Od:
    Do:

Kawa mieszana Espresso z najlepszych ziaren

Kultura picia espresso nieodłącznie kojarzona jest ze słoneczną Italią, jednak trend ten rozprzestrzenił się na cały świat. Idealnie przyrządzone może stać się intensywnym smakowym doznaniem, w którym kremowe, czekoladowe i orzechowe nuty równoważone są przez lekkie akcenty kwiatowe i owocowe: soczyste morele, aromatyczną limonkę czy egzotyczne mango. To kawa, która pobudza, lecz nie obciąża.

#PODZIAL

Jaka kawa do espresso?

Na rynku istnieje wiele mieszanek dedykowanych specjalnie do zaparzania w ekspresie ciśnieniowym. Są wśród nich kompozycje ziaren Arabiki i Robusty. Ta ostatnia używana jest nie tylko ze względu na wyższą zawartość kofeiny, lecz także tłuszczu, który daje grubszą, mocniejszą cremę – bardzo pożądaną w espresso.

Robusta ma jedną wyraźną wadę: potrafi perfekcyjnie przytłumić aromat całej mieszanki, skutecznie niwelując subtelne owocowe nuty. A przecież to właśnie kwasowe akcenty wnoszą do naparu lekkość i dynamikę. Bez nich nawet najlepsza kawa staje się po prostu nudna w smaku. Dlatego też coraz częściej odchodzi się od Robusty, tworząc wyborne kompozycje na bazie najlepszej jakości Arabiki z różnych zakątków świata.

Co wyróżnia dobrą mieszankę kawy do espresso?

Najwyższa jakość ziaren kawy

W przeciwieństwie do kremowej latte czy cappuccino, w których kiepską kawę można jeszcze jakoś zamaskować mlekiem, tutaj nic się nie ukryje. Espresso to test zarówno dla samych ziaren, jak i umiejętności coffee roastera oraz baristy. Wbrew pozorom dobry ekspres to tylko połowa sukcesu – należy jeszcze umieć dobrze go obsłużyć.

Równowaga i harmonia

Naprawdę dobre espresso to takie, w którym da się wyczuć pełną, bogatą gamę smakowych akcentów. To taniec przeciwieństw, które, wzajemnie się dopełniając, tworzą wrażenie idealnie dostrojonej całości. Łącząc ze sobą kilka kaw ziarnistych, warto wybierać te zlokalizowane na przeciwnych biegunach kawowej skali. Orzechowa Brazylia pięknie wybrzmiewa w akompaniamencie limonkowej Kenii, natomiast już umieszczenie Kenii w jednej mieszance z Etiopią nie ma większego sensu ze względu na ich bardzo podobny profil – są lekkie, owocowe, z wyraźnie manifestującą się kwasowością oraz niewielkim body.

Staranne palenie kawy espresso

Z uwagi na krótki lub bardzo krótki czas ekstrakcji, kawę do espresso pali się nieco ciemniej niż do kawiarki i zdecydowanie ciemniej niż na dripa. Jednak nigdy nie będzie ona spalona. Zbyt intensywne prażenie pozbawi napar niemalże całkowicie kwasowości, a to właśnie szlachetne jeżynowe, limonkowe czy ananasowe akcenty są niczym szczypta soli w potrawie – harmonizują pozostałe tony, wydobywając z naparu głębię i złożoność.

Świeżość

Zawarte w ziarnach olejki eteryczne, terpeny i kwasy organiczne są wyjątkowo wrażliwe na dostęp pary wodnej oraz tlenu z powietrza. Nawet w szczelnie zamkniętym opakowaniu bardzo szybko się utleniają. Z tego powodu podstawą jest świeżo palona kawa ziarnista, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.

Sztuka przyrządzania espresso

Na szczęście nawet najlepszy ekspres ciśnieniowy nie zastąpi doświadczonego baristy. Zrobienie dobrego espresso to prawdziwa sztuka, w której, oprócz znajomości odpowiednich proporcji, czasu i temperatury parzenia, potrzebne jest coś więcej – wrodzona ciekawość, kreatywność i umiejętność wyczucia konkretnych ziaren.

A może kawowy singiel espresso?

Do ekspresu nadają się nie tylko mieszanki. Kawowe single również są dobrym pomysłem. Espresso na bazie Etiopii smakuje zupełnie inaczej niż przyrządzone przy użyciu ziaren z Sumatry. Warto spróbować smaku każdej z kaw z osobna, aby lepiej poznać swoje własne upodobania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium